20.03.2020.

Fotografije uz članak 1
20.03.2020

Draga braćo i sestre, dragi župljani, u skladu s odlukama civilnih vlasti i Hrvatske biskupske konferencije, ovdje donosimo privremene mjere koje su stupile na snagu 20. ožujka 2020. godine.

Da bi se izbjeglo širenje bolesti koronavirusa i sačuvalo zdravlje svih ljudi sve svete mise, krštenja, vjenčanja, pobožnosti, kao i križni put u crkvama ili na otvorenom prostoru do daljnjega se otkazuju.

Odluka je to koju žalosna, ali Božjom milošću ohrabrena srca moramo prihvatiti i mi svećenici, ali i svi vjernici. Crkva živi od euharistije! Važno je zato naglasiti: mi svećenici svaki dan, a posebno u nedjelju slavit ćemo svete mise za sve vjernike, ali sami, bez sudjelovanja zajednice. Mi svećenici, slaveći euharistiju prikazivat ćemo ju za sve naše župljane, prema rasporedu nakana kako ste ih napisali, a svi vjernici pozvani su moliti za svoje svećenike koji će i dalje svakodnevno Bogu prinositi žrtvu za spasenje cijelog svijeta. Euharistija nadilazi prostor i vrijeme. Možda će nam i ova teška situacija pomoći da postanemo još svjesniji veličine otajstva kojem u normalnim okolnostima imamo prilike svakodnevno, a osobito nedjeljom, sudjelovati. Ovaj euharistijski post mnogima će biti velika žrtva, ali i prilika da, dok čeznu za svetom Pričesti, još više porastu u ljubavi prema Gospodinu i svojim bližnjima.

Važno je naglasiti da biskupi oslobađaju sve vjernike obaveze da nedjeljom i blagdanom sudjeluju na svetoj misi. Potiču nas da tu obvezu zamijenimo molitvom, posebno obiteljskom, zajedničkim čitanjem Svetog Pisma, molitvom krunice, križnog puta; pokorom kao i dobrim djelima. U ovim danima pozvani smo brinuti se o našim starima i bolesnima, posebno o onima koji žive sami. Svatko je pozvan svoju vjeru, nadu i ljubav prema Isusu posvjedočiti duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa. Biti blizu drugima u svemu onome što im je potrebno.

Svetu misu u nedjelju možete pratiti u 10:00 sati na prvom programu Hrvatske radio televizije, kao i u drugim terminima na Hrvatskom katoličkom radiju te na Laudato televiziji. Svete mise dnevno će se prenositi i na različitim internetskim stranicama. Posebno potičemo mlade župljane, da omoguće starijima, djedovima i bakama da, ako žele, svakodnevno mogu pratiti svetu misu preko interneta.

Stariji vjernici znaju da se mogu i duhovno pričestiti. Potrebno je o tome poučiti i našu djecu i mlade.

Za duhovnu pričest, potrebno je prije svega čvrsto vjerovati u euharistijskoga Isusa, u Njegovu stvarnu nazočnost u posvećenoj hostiji, a iznad svega ljubiti Ga i svim srcem žarko čeznuti za Njim. Mnogi sveci prepoznali su važnost i milost duhovne pričesti. Učimo i mi od svetaca. Neka nam njihov moćan zagovor pomogne da i naša srca gore onim plamenom žarke ljubavi za Isusom koja je gorjela u njihovim srcima. Prakticirajmo to i često se duhovno pričešćujmo, posebice u najtežim trenutcima dana, kada smo pritisnuti nevoljama, tjeskobom i osamljenošću.

Naša župna crkva u Prelogu bit će otvorena za osobnu molitvu svakog dana od 9:00 – 18:00 sat, osim ako Nacionalni stožer civilne zaštite drugačije ne odredi, no pritom obavezno treba poštivati sljedeće:

 1. Samo zdravi mogu u bilo koje vrijeme navratiti na osobnu molitvu.

 2. U crkvi, kao i drugdje, istovremeno može biti prisutno najviše 10 osoba – udaljene 2 metra jedna od druge, poštujući sve mjere određene od strane civilnih vlasti.

 

Za ispovijed i bolesničko pomazanje zovite samo u ozbiljnoj bolesti; ne daj Bože, u smrtnoj opasnosti.

Što se tiče sprovoda; pozvani smo strogo se držati svih zdravstvenih i sigurnosnih uputa. Pokojne će ispratiti najbliža rodbina, a sprovodne mise će se slaviti nakon ukidanja ovih mjera. Na to posebno upozoravam da to uvažimo.

Dušobrižnika u čakovečkoj Županijskoj bolnici, prema odluci odgovornih, mogu zvati samo najbliži iz obitelji.

 

U svakoj potrebi, slobodni ste javiti se u župni ured:  

                          - na broj telefona 040/645-106

                          - na župni e-mail: info@zupa-prelog.hr.

 

Ove i sve druge obavijesti, ovisno o razvoju situacije, bit će istovremeno izvješene na oglasnoj ploči ispred naše župne crkve u Prelogu, Cirkovljanu i Otoku te objavljene na internetskim stranicama naše župe: www.zupa-prelog.hr.

 

Draga braćo i sestre, budimo u nevolji postojani, u molitvi ustrajni kako nas na to potiče sveti Pavao. Pouzdajmo se moćni zagovor Isusove i naše majke Marije, Zdravlje Bolesnih i Pomoćnicu Kršćana! Ne bojte se!

 

 

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat