23. Tjedan župnog Caritasa

07.10.2018

Prvi jesenski dani u našoj župi već 23. godinu za redom prolaze u znaku Tjedna župnog Caritasa koji se ove godine održao od 30. rujna do 7. listopada 2018. godine.

U ponedjeljak, 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba, volonterke župnog Caritasa posjetile su starije i bolesne župljane naše župe. Taj dan bio je poseban za jednu našu župljanku, gđu. Mariju Skok r. Belić koja je proslavila 100. rođendan. Tim povodom u Domu za starije i nemoćne osobe „Mesmar“, čiji je gđa. Skok štićenica, uz mnoge druge čestitare posjetio ju je i župnik preč. Antun Hoblaj koji joj je uručio i čestitku našeg varaždinskog biskupa, mons. Josipa Mrzljaka. Poslijepodne je u domu slavljena sveta misa na kojoj smo Gospodinu zahvalili na 100 godina života naše slavljenice te zamolili Božji blagoslov i snagu za sve prisutne. Večernju svetu misu u župnoj crkvi predvodio je mons. Milan Šimunović koji je u propovijedi ohrabrio okupljene župljane, naročito one starije, napominjući kako ni jedna dob nije oslobođena obveze činjenja dobrih djela.

 

U utorak, na Dan djelotvorne ljubavi, mnogi naši župljani i ljudi dobre volje odazvali su se Caritasovoj akciji skupljanja darova i raznih potrepština za one najpotrebnije među nama. Navečer je u župnoj crkvi slavljena sveta misa poslije koje je u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“ održana tribina pod naslovom „Izazov majčinstva“. Upravo je majčinstvo bila tema ovogodišnjeg Tjedna Caritasa, a o različitim izazovima koje ono sa sobom donosi progovorile su nam voditeljice tribine gđa. Terezija Jeđud i gđa. Ivana Mikac Dodlek iz Lige žena i majki Schönstatt.

 

U srijedu u poslijepodnevnim satima organiziran je susret s članovima i volonterima Kluba „Duga“. Za veselo ozračje pobrinula se gđa. Anica Horvat, voditeljica Misijske zajednice „Sv. male Terezije“, a uz domaćine, na susret su se odazvale i članice Udruge „Priločko srce“ Grada Preloga. U 18:00 sati u župnoj crkvi slavljena je sveta misa koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Vlč. Leonardo u homiliji je istaknuo važnost caritasa – djelotvorne ljubavi u životu svake župne zajednice i u životu svakog kršćanina napominjući kako, nasljedujući primjer Isusa Krista, u središtu caritasa nije onaj koji pomaže drugima ni ono čime se pomaže drugome; već konkretna osoba kojoj se ide ususret. Poslije svete mise u našem Pastoralnom centru vlč. Leonardo i gđa. Ivana Peček; vjeroučiteljica i dipl. defektolog i rehabilitator održali su predavanje pod naslovom „Vjera u osoba s invaliditetom“.

 

U četvrtak, na Dan Euharistije, nakon večernje svete mise koju je predvodio župni vikar iz župe Ludbreg vlč. Kristijan Stojko, poklonili smo se pred relikvijom Predragocjene Krvi Kristove i pred Presvetim oltarskim sakramentom. Nakon klanjanja koje su predvodili članovi Molitvene zajednice Krvi Kristove iz Ludbrega, druženje s našim gostima nastavljeno je u Pastoralnom centru. Zahvalni smo Bogu što smo i ove godine imali prilike imati veliku milost da se Relikviji iz ludbreškog svetišta možemo pokloniti u našoj župnoj crkvi.

 

Petak Tjedna Caritasa uvijek je u znaku zahvale za život. Večernja sveta misa koju je predvodio mons. Milan Šimunović slavljena je kao zahvalnica za sve članove naše župne zajednice koji ove godine slave 80 godina života. Naše slavljenike svojim sviranjem razveselio je i Puhački orkestar Grada Preloga, koji je svečani skup poslije svete mise otpratio od crkve do Pastoralnog centra, gdje je upriličeno druženje. Uz mlade puhače i njihovu prekrasnu svirku, za vedru atmosferu ovaj put pobrinuli su se i tamburaši Udruge umirovljenika Grada Preloga koji su svojom pjesmom i sviranjem razveselili naše drage goste i članove njihovih obitelji.

 

U subotu su u Gradu Prelogu bili obilježeni Dani kruha, a župni Caritas u prijepodnevnim satima ispred župne crkve imao je prodajnu izložbu plodova zemlje, kruha i raznih kolača. Nakon večernje svete mise, volonterke našeg župnog Caritasa predvodile su Bdijenje za žene i majke pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom, a lijepom molitvenom ozračju doprinijelo je i pjevanje i sviranje oca i kćeri - Zlatka Vuka i Vedrane Vuk Tomac.

Posljednji dan 23. Tjedna Caritasa bio je u nedjelju, kad je župna zajednica slavila Kruničarsko proštenje i Zahvalnicu za plodove zemlje. Središnje misno slavlje predvodio je mons. Milan Šimunović, zajedno sa svećenicima Preloškog dekanata, domaćim svećenicima i drugim gostima kao i mnoštvom okupljenih vjernika. Mons. Šimunović je u homiliji, držeći krunicu u ruci, istaknuo važnost molitve krunice te potaknuo sve vjernike, a osobito obitelji, na njegovanje te lijepe i duboke molitve koja nam pomaže razmišljati i uranjati u otajstvo života Isusa Krista. Tjedan Caritasa završen je u poslijepodnevnim satima prekrasnim zahvalnim koncertom zbora „Chorus angelicus“ iz Varaždina. Pod ravnanjem dirigenta mo. Anđelka Igreca, zbor je izveo program pod nazivom „Pjesme štovanja i hvale“. Na taj glazbeno-molitveni način naša župna zajednica izrekla je veliko hvala dragom Bogu na svemu lijepome i dobrome što je imala prilike doživjeti u ovom Tjednu Caritasa.

 

Velika hvala svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju ovog Tjedna Caritasa: svim našim dragim gostima, svećenicima, predavačima; našim pjevačima i orguljašima, ministrantima, svim našim župnim suradnicima te na osobiti način voditeljici gđi. Mariji Mesmar te svim volonterkama Caritasa naše župe.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat