24. Tjedan župnog Caritasa

06.10.2019

Od 29. rujna do 6. listopada u našoj župi održan je 24. po redu Tjedan župnog Caritasa sa svojim bogatim i raznolikim programom i hvalevrijednim akcijama. U nedjelju 29. rujna na jutarnjim svetim misama predstavljen je program Tjedna Caritasa, dok je u večernjim satima u našoj župnoj Crkvi u sklopu Varaždinskih baroknih večeri održan koncert zbora Kristus Konungens Vokalensemble (Vokalni ansambl Krista Kralja) iz Göteborga, uz dirigenta Samuela Erikssona.

 

Ponedjeljak je bio Dan djelotvorne ljubavi kada su se naši župljani imali priliku uključiti u akciju skupljanja darova za siromašne i potrebite. Kao i svakog dana Tjedna Caritasa, slavljena je večernja sveta misa prije koje su volonterke našeg župnog Caritasa održale meditaciju na temu molitve, a o temi molitve u kratkoj homiliji govorio je i naš župni vikar vlč. Hrvoje Damiš.

U utorak 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba, posebni naglasak stavljen je na bolesne i starije župljane koje su posjetile volonterke Caritasa.

U srijedu je u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“ održan susret članova udruge „Duga“. Susret na kojem su prisustvovale članice župnog Caritasa, Misijske zajednice „Sv. Male Terezije“ i Udruge „Priločko srce“, animirao je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Biskupijskog ureda za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Nakon susreta, vlč. Leonardo slavio je svetu misu koju je svojim pjevanjem uljepšao naš VIS „Agnus“, a poslije mise u Pastoralnom centru vlč. Leonardo je održao predavanje na temu „Dostojanstvo ljudske osobe“.

U četvrtak navečer svetu misu predvodio je čuvar Svetišta Predragocjene Krvi Kristove i župnik Župe Presv. Trojstva u Ludbregu preč. Josip Đurkan, nakon koje je uslijedilo klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i pred Relikvijom Predragocjene Krvi Kristove. Klanjanje su predvodile članice Molitvene zajednice Krvi Kristove iz Ludbrega. Pjevanje na svetoj misi i na klanjanju predvodilo je Mješoviti pjevački zbor naše župe. Velika je čast i milost što smo se i ove godine u našoj župnoj crkvi mogli pokloniti pred Relikvijom Predragocjene Krvi Kristove iz Ludbrega.

Petak Tjedna Caritasa uvijek je u znaku zahvale za život. Tako je naš župnik preč. Antun Hoblaj slavio večernju svetu misu na kojoj smo na osobiti način zahvalili Bogu za dar života svih naših župljana koji ove godine slave 80 godina života. Na svetoj misi pjevao je Zbor umirovljenika Grada Preloga. Naše slavljenike svojim sviranjem razveselio je i Puhački orkestar Grada Preloga, koji je svečani skup poslije svete mise otpratio od crkve do Pastoralnog centra, gdje je upriličeno druženje. Uz mlade puhače i njihovu prekrasnu svirku, za vedru atmosferu ovaj put pobrinuli su se i tamburaši Udruge umirovljenika Grada Preloga koji su svojom pjesmom i sviranjem razveselili naše drage goste i članove njihovih obitelji.

U subotu su u Gradu Prelogu bili obilježeni Dani kruha, a župni Caritas u prijepodnevnim satima ispred župne crkve imao je prodajnu izložbu plodova zemlje, kruha i raznih kolača. U subotu uvečer slavljena je sveta misa nakon koje je održana i procesija sa svijećama kao duhovna priprava za nedjeljno proštenje.

Posljednji dan 24. Tjedna Caritasa bio je u nedjelju, kad je župna zajednica slavila Kruničarsko proštenje i Zahvalnicu za plodove zemlje. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. dr. Odilon Gbènoukpo Singbo, sveučilišni kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, zajedno sa svećenicima Preloškog dekanata, domaćim svećenicima i drugim gostima kao i mnoštvom okupljenih vjernika. Na svetoj misi Boga su slavili Mješoviti pjevački zbor naše župe i Dječji zbor „Ribari sv. Jakoba“. Radosnom ozračju doprinijela je i činjenica da je predvoditelj euharistijskog slavlja vlč. Odilon u nedjelju slavio 10 godina od svoje sekundicije ovdje u Prelogu, na čemu mu je u uvodnom pozdravu čestitao naš župnik preč. Antun Hoblaj. Na svetoj misi bile su i dvije časne sestre rodom iz Benina, a danas studentice na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Velika hvala svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju ovog Tjedna Caritasa: svim našim dragim gostima, svećenicima, predavačima; našim pjevačima i orguljašima, ministrantima, svim našim župnim suradnicima te na osobiti način voditeljici Caritasa gđi. Mariji Mesmar te svim volonterkama Caritasa naše župe.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat