Božić u našoj župi

10.01.2020

Božić je poseban dan u godini za koji se uvijek potrebno dobro pripremiti. Tako smo i u našoj župi u vremenu došašća svakodnevno slavili svete mise zornice koje su nas poticale na budnost i radosno iščekivanje Božića. U našem Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“ održane su i tri „Bibilijske večeri u došašću“ na kojima smo razmišljali o pojedinim adventskim temama i „dijelili Bibliju“ polazeći od nedjeljnih liturgijskih čitanja.

Na četvrtu nedjelju došašća u našoj župnoj crkvi održan je koncert Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski na kojem su nastupili i Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić te Ženska vokalna skupina Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci. Na koncertu su izvedene poznate domaće i svjetske božićne pjesme.

Slavlje same svetkovine Božića započelo je svetom misom „polnoćkom“ za djecu i roditelje u župnoj crkvi u 20:00 sati na koju se okupio velik broj očeva i majki s njihovom djecom. Misnom slavlju prethodio je kratki program koji su pripremili djeca iz dramske skupine Misijske zajednice „Sv. Male Terezije“ uz pjevanje „Ribara sv. Jakoba“. Uslijedila je sveta misa u 22:00 sata u našoj filijali u Cirkovljanu, a u ponoć je slavljena sveta misa polnoćka u našoj župnoj crkvi.

Na sam Božić ujutro, radosno smo slavili svete mise u Otoku i u Prelogu, a prije mise u Cirkovljanu vjeroučenici Osnovne škole i zbor „Sv. Lovro“ Cirkovljan izveli su kratki božićni igrokaz uz pjesmu.

U ranim poslijepodnevnim satima ponovno smo se okupili u našoj župnoj crkvi na blagoslovu djece. U sklopu kratkog programa, nastupili su članovi dramske skupine Misijske zajednice „Sv. Male Terezije“ uz pjevanje „Ribara sv. Jakoba“,  kao i djeca vjerske skupine „Vrapčići“ iz Cirkovljana, dječjeg vrtića „Fijolica“ u Prelogu. Nakon blagoslova djece, i ove godine, zahvaljujući našim dobročiniteljima, djeca su dobila simbolične božićne darove. Poslije blagoslova, djeca su imala priliku fotografirati se s „živim jaslicama“ koje su pripremili mladi naše župe uz podršku dobrih ljudi koji su uredili štalicu i doveli životinje.

U nedjelju, 29.12. u 17:00 sati u našoj župnoj crkvi održan je božićni koncert na kojem su nastupili zborovi naše župe: Mješoviti pjevački zbor Župe sv. Jakoba, Dječji pjevački zbor „Ribari sv. Jakoba“, VIS „Agnus“, Pjevački zbor „Sv. Lovro“, Cirkovljan; zatim zborovi s područja Grada Preloga: Pjevački zbor starijeg uzrasta OŠ Prelog, Gradski zbor Grada Preloga, Zbor umirovljenika Grada Preloga s tamburašima; naši dragi gosti: Mješoviti pjevački zbor Udruge „Prijatelji svetog Roka“, Župni zbor Župe Sv. Juraj u Trnju te naš domaći sin, poznati tenor Filip Hozjak.

Dan Božića je smo jedan dan u godini, 25. prosinca. Taj dan dođe i prođe. Božićno razdoblje traje nešto duže, do nedjelje Krštenja Gospodnjega. Ali događaj Božića jest onaj koji nas želi pratiti kroz cijelu godinu, u svim prilikama i neprilikama našeg života. Događaj Božića svjedoči o tome da je Bog uvijek s nama. Božić znači da nas Bog voli! Svatko od nas pozvan je širiti tu radosnu vijest Božića ljubeći Boga i svoje bližnje.

Pogledajte video - Božićni koncert zborova u Prelogu 2019.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat