Jakoplje 2018.

25.07.2018

Kraj mjeseca srpnja svake godine povod je velikom slavlju u našoj župi: 25. srpnja slavi se sveti Jakob apostol stariji, zaštitnik naše župe.

Kako bismo se pripremili za taj veliki događaj, održana je trodnevna duhovna priprava. Prvoga dana trodnevnice, u nedjelju navečer, slavljena je sveta misa koju je predvodio i na kojoj je propovijedao generalni vikar Varaždinske biskupije, mons. Antun Perčić. Svojim pjevanjem misno slavlje je uzveličao Gradski zbor Grada Preloga. U ponedjeljak navečer svetu misu predvodio je i propovijedao vlč. Ivan Grbešić; upravitelj župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku i povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije, dok je pjevanje predvodio Zbor Udruge umirovljenika Grada Preloga. Nakon svete mise, u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“ predstavljen je „Rječnik preloške skupine govora međimurskog dijalekta“, autora prof. dr. sc. Đure Blažeka. Posljednjeg dana duhovne priprave, u utorak navečer, poklonili smo se Gospodinu u euharistijskom klanjanju kojeg je svojim pjevanjem i sviranjem uljepšao naš VIS „Agnus“. Poslije euharistijskog klanjanja, u Pastoralnom centru susreli su se i družili mladi naše župe. Sva tri dana duhovne priprave bila je i prilika za sakrament sv. ispovijedi.

Uz jutarnju i večernju misu, na sam blagdan sv. Jakoba ap. st. s početkom u 10:30 sati slavljena je svečana sveta misa koju je predvodio domaći svećenik preč. Josip Ružman koji je tom prigodom zahvalio Bogu na 35 godina svećeništva. Na svetoj misi propovijedao je vlč. Ivan Filipčić, koji i sam ove godine obilježava 35 godina rada na njivi Gospodnjoj. Ovo radosno slavlje okupilo je brojne svećenike iz našeg Preloškog dekanata, svećenike rodom iz Preloga, kao i brojne druge svećenike koji dragome Bogu i Božjem narodu služe u Domovini i u svijetu. Na ovoj svetoj misi pjevanje su predvodili Mješoviti pjevački zbor naše župe, kao i naši najmlađi pjevači, „Ribari sv. Jakoba“. Uz sve one vjernike koji su imali radost prisustvovati ovom lijepom slavlju, dionici svete mise bili su i slušatelji radija „Studio M“, koji je izravno prenosio ovo euharistijsko slavlje.

Veliko hvala svima onima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju i pripremu našeg župnog proštenja. Neka dobri Gospodin sve nagradi, a plodovi ovog slavlja neka budu vidljivi u svakodnevnom životu naše župne zajednice!

 

Sveti Jakobe, moli za nas!

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat