Hodočašće bl. Alojziju Stepincu

Fotografije uz članak 5
03.11.2018

Ove godine navršava se 120 godina od rođenja te 20 godina od beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. Spomenuti jubileji tijekom ove godine obilježeni su na različite načine, a osobito organiziranjem hodočašća u mjesta koja su od posebnog značaja za život blaženog Alojzija. Tim povodom u subotu 3. studenoga 2018. naša Varaždinska biskupija organizirala je hodočašće župa naše biskupije u zagrebačku prvostolnicu.

Tako su i župljani naše župe u subotu u jutarnjim satima autobusom krenuli na hodočašće u zagrebačku katedralu, gdje počivaju zemni ostaci našeg blaženika. Hodočasnički program započeo je u 10:00 sati zajedničkom molitvom krunice, a hodočasnici su imali prilike i za osobno razmatranje te za sakrament svete ispovijedi. U 11:00 sati započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio naš varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljaka, u zajedništvu s brojnim svećenicima koji djeluju u Varaždinskoj biskupiji ili iz nje potječu. Na samom početku euharistijskog slavlja okupljene vjernike je u ime zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića pozdravio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Biskup Mrzljak u svojoj homiliji progovorio je o životu kardinala Alojzija Stepinca, na osobiti način napominjući povezanost naših krajeva s blaženikom. Govoreći o važnosti šutnje u kršćanskom životu, istaknuo je kako govor šutnje često može biti glasniji od bilo kojeg drugog govora. To je do izražaja došlo i u blaženikovom životu: on je dugo godina imao prilike govoriti s propovjedaonice zagrebačke prvostolnice propovijedajući evanđelje Isusa Krista, a posljednjih godina života u zatočeništvu u Lepoglavi i u Krašiću sloboda govora bila mu je oduzeta. Upravo tada, ta njegova šutnja polako je prerasla se u glas koji, kako svjedočimo danas, sve jasnije i glasnije govori o evanđeoskim vrijednostima o kojima je blaženik svjedočio riječju, ali ponajviše - svojim životom.

Prije završnog blagoslova, biskupi i svećenici na blaženikovom grobu su izmolili molitvu za proglašenje svetim, a poslije svete mise svi hodočasnici imali su prilike u tišini se pomoliti na Stepinčevom grobu.

Ovo hodočašće zasigurno će uroditi brojnim duhovnim plodovima te nas još više ohrabriti na molitvu koju upućujemo blaženom Alojziju za naš hrvatski narod i Crkvu u Hrvata. S ponosom možemo reći da se u našoj filijali u Cirkovljanu već dugi niz godina gaji posebna pobožnost prema blaženom Alojziju Stepincu, gdje se svaki put nakon slavlja svete mise mole molitve, pjevaju pjesme i moli za zagovor našeg blaženika. Neka nas blaženi Alojzije Stepinac i dalje prati svojim moćnim zagovorom!

 

Molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti, blaženoga Alojzija, pastira i mučenika, pozvao si da ti služi, kao navjestitelj i branitelj istine i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi. Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi, zauzimao se za siromašne i obespravljene; ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti, pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju. Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću te blaženog Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve, da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se njegovu moćnom zagovoru u svojim životnim potrebama. Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva, praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice vjernoga ti naroda. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat