Pohod župi Bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici

26.09.2018

3. 10. 1998. datum je koji će zlatnim brojkama zauvijek ostati zapisan u povijesti hrvatskog naroda. Tog dana je danas sveti papa Ivan Pavao II. u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. Ove godine obilježava se, dakle,  20. godišnjica beatifikacije te 120. godišnjica blaženikova rođenja.

U župi Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, u ponedjeljak 24. rujna započela je devetnica kao priprava za proslavu blagdana posvete crkve te titulara i zaštitnika župe koji će se svečano obilježiti u srijedu 3. listopada. Na poziv tamošnjeg župnika preč. Josipa Ružmana, rodom iz Preloga, u srijedu 26. rujna Mješoviti pjevački zbor naše župe predvodio je pjevanje na svetoj misi trećeg dana devetnice. Zajedno s pjevačima i drugim vjernicima naše župe, u Veliku Goricu hodočastili su i naš župnik preč. Antun Hoblaj te župni vikar vlč. Hrvoje Damiš.

Misno slavlje predvodio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati. U svojoj propovijedi vlč. Petar je potaknuo sve okupljene na razmišljanje o otajstvu Euharistije, napominjući kako upravo u Euharistiji Isus Krist cjeliva svakoga od nas kako bi nas iscijelio. U svakodnevnom slavlju Euharistije i sam blaženik crpio je duhovnu snagu u teškim trenutcima lepoglavskog zatočeništva, kao i kasnije u Krašiću. Nadalje, vlč. Petar progovorio je o simbolici euharistijskih darova – kruha i vina. Kruh simbolizira sav trud, rad i muku koja obilježava svaki ljudski život, dok je vino simbol radosti i slavlja. Upravo zato, svatko od nas na svetoj misi pozvan je prinijeti na oltar kruh i vino svog života: prikazati svoje konkretne brige, poteškoće i križeve te istovremeno zahvaljivati Bogu na svemu onome što nas u životu raduje i veseli.

Nakon euharistijskog zajedništva, naši domaćini ugostili su nas i počastili i kod župnog obiteljskog stola, gdje smo proveli ugodne trenutke uz razgovor i druženje. Na svemu tome iskreno im zahvaljujemo! Neka njih i sve ljude dobre volje prati moćni zagovor blaženog Alojzija Stepinca!

Molitva u čast blaženog Alojzija Stepinca

Gospodine, Bože naš, Ti si blaženom Alojziju Stepincu dao milost čvrsto vjerovati u Isusa Krista i spremnost trpjeti za njega sve do mučeničke smrti. Pomozi nam slijediti njegov primjer i njegov nauk da bismo ljubili Krista kako ga je on ljubio i služiti Crkvi kako joj je on služio sve do darivanja vlastitog života za nju. Njegova živa vjera u Isusa Krista i postojana ljubav prema Crkvi neka nas učvrste u borbama života na putu vječnoga spasenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen!

Tekst: Župa sv. Jakoba Prelog

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat