Jakoplje 2017.

25.07.2017

            Proslava zaštitnika naše župe, sv. Jakoba ap. st. započela je duhovnom trodnevnom pripravom. Misno slavlje u subotu i nedjelju navečer predvodio je vlč. Hrvoje Damiš. U svojoj propovijedi u subotu, vlč. Damiš je progovorio o važnosti slavljenja i radosti u životu kršćanina. Podsjetio nas je kako nam naša vjera daje dovoljno razloga za slavljenje i radost i da smo usprkos svim nevoljama pozvani svoju vjeru živjeti u radosti. Pjevanje je u subotu predvodio gradski zbor grada Preloga. U nedjelju je vlč. Damiš protumačio Isusove prispodobe o žitu i kukolju, o gorušičinom zrnu i o kvascu. Isus se trudio svojim sljedbenicima na jednostavan način približiti kraljevstvo nebesko. Iako su Isusovi slušatelji možda imali drugačija očekivanja, Isus im je govorio o kraljevstvu nebeskom koje je drugačije od bilo kojeg ljudskog kraljevstva. Pjevanje su u nedjelju predvodili članovi VIS Agnus.

            Treći dan naše priprave, u ponedjeljak, Svetu Misu je predvodio vlč. Josip Mudronja, župni vikar u župi sv. Josipa u Zagrebu. U tumačenju evanđelja, vlč. Mudronja nam je približio značenje znakova u našem kršćanskom životu. Ne smijemo biti poput pismoznanaca i farizeja kojima osoba Isusa Krista nije bila dovoljan Božji znak, nego trebamo Božje znakove prepoznati u svojem svakodnevnom životu radeći svakodnevne poslove. Bog nam uvijek daje dovoljno razloga da ga slijedimo i da mu vjerujemo i pogrešno je tražiti čuda i znakove samo kako bismo zadovoljili našu znatiželju. Pjevanje su predvodili Zbor umirovljenika grada Preloga uz pratnju tamburaškog sastava.

            Na dan proslave nebeskog zaštitnika naše župe, veliki broj svećenika, zajednica u našoj župi i svih drugih vjernika okupilo se u okruženju naše župne crkve. Uz proslavu sv. Jakoba, proslavili smo i sekundiciju, drugu mladu misu vlč. Domagoja Lackovića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, čija je majka rodom iz naše župe. Sveta Misa je započela svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali naši ministranti, vatrogasci, Ribari sv. Jakoba, članovi Misijske zajednice, Caritasa, služavke sv. Jakoba, predstavnici gradske i županijske vlasti na čelu s gradonačelnikom i županom, KUU Seljačka sloga, svećenici, mladomisnik i njegova obitelj i rodbina. Kratkim pozdravom župnika započela je Misa. Propovijedao je mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije. U svojoj propovijedi najviše je naglasio važnost svećeničke službe u današnjem svijetu, ali je istaknuo i važnost obitelji, župne zajednice i općenito cijele Crkve. U prinosu darova sudjelovale su članice Misijske zajednice sv. Male Terezije. Na kraju Mise je župnik zahvalio svima koji su se uključili u ovu svečanu proslavu, a posebnu čestitku mladomisniku je uputio gradonačelnik g. Ljubomir Kolarek i predao mu prigodan poklon. Pjevanje na Svetoj Misi predvodili su Ribari sv. Jakoba i mješoviti zbor naše župe. Na kraju se svima okupljenima u svojoj zahvali obratio i mladomisnik Domagoj i svima podijelio mladomisnički blagoslov. Također, vjernici su imali priliku iskazati štovanje i relikviji sv. Jakoba. Slavlje zaštitnika naše župe završili smo večernjom Svetom Misom koju je predvodio vlč. Toni Štefan. Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ovogodišnju proslavu Priločkog prošćenja i molimo da nas zagovor sv. Jakoba apostola prati na svim našim životnim putevima.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Donjomeđimurski dekanat