Književna večer u povodu 150. godišnjice smrti preločkog župnika Stefana Fokyja

Fotografije uz članak 6
15.11.2018

U srijedu, 14. studenoga u 19:00 sati u pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“ održana je književna večer u povodu 150. godišnjice smrti nekadašnjeg preloškog župnika Stefana Fokyja (1789.-1868). Tom događaju prethodila je sveta misa zadušnica za župnika Fokyja koju je u župnoj crkvi sv. Jakoba predvodio župnik preč. Antun Hoblaj.

Ovaj događaj održan je u sklopu manifestacije „Priločki velikani“ u organizaciji „Književnog kruga Prelog“ kojom se želi novim generacijama približiti život i djelo znamenitih Preločanaca. U svom više od pola stoljeća dugom obavljanju župničke službe u Prelogu, župnik Foky popravljao je i oslikavao crkve u Prelogu i Cirkovljanu, gradio oltare te izgradio kapelicu sv. Stjepana na preloškom groblju. Osim toga, bavio se i književnim radom te je tako 1854. godine objavio zbirku propovijedi pod naslovom „Prodečtva na vse svetke celoga leta“.

Upravo ta knjiga, koja je doživjela svoje drugo izdanje 2011. godine, bila je u središtu pozornosti okupljenih ljubitelja kajkavske kulturne baštine. O životu i radu župnika Fokyja najprije je progovorio mr. sc. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, ističući kao posebnu dimenziju njegovog svećeničkog djelovanja činjenicu da je za njegovog župničkog mandata zaređeno 20 svećenika rodom iz župe Prelog. Drugi gost predavač, prof. dr. Juraj Kolarić progovorio je o mjestu i važnosti Preloga na zemljovidu kajkavštine. Program je vodio g. Željko Sokač, a za glazbeni ugođaj pjevanjem i sviranjem na gitari pobrinuo se g. Vlado Mihaljević Kantor.

Na kraju su se okupljenima obratili predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga g. Đuro Ujlaki, predsjednica „Književnog kruga Prelog“ te voditeljica projekta „Priločki velikani“ gđa. Mirjana Hržić te župnik preč. Antun Hoblaj.  

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat