Lovreče 2020.

14.08.2020

U ponedjeljak 10. kolovoza svečano smo proslavili Lovreče, blagdan zaštitnika našeg dragog mjesta i filijale Cirkovljan.

Slavlje Lovreča započeli smo ujutro u 8:00 sati svetom misom za sve štovatelje sv. Lovre koju je predvodio naš župni vikar vlč. Hrvoje Damiš, u koncelebraciji s domaćim svećenikom župnikom u župi sv. Nikole u Varaždinu preč. Stjepanom Najmanom. Središnje misno slavlje kojem je prethodila svečana procesija započelo je u 10:30 sati, a predvodio ga je i propovijedao vlč. Leonardo Šardi, Povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji na području naše Varaždinske biskupije, i uskoro upravitelj župe Sveta Marija. Uz poticajne riječi o sv. Lovri, ističući njegovu đakonsku službu i mučeništvo kao temeljne odrednice njegova života, vlč. Leonardo osobito nas je potaknuo na brigu o svim ljudima koji imaju bilo kakve teškoće, tjelesne ili intelektualne. Župna zajednica mjesto je u kojem bi upravo ti najranjiviji trebali imati posebno mjesto kako bi svi zajedno, pomažući i različitošću obogaćujući jedni druge, rasli u ljubavi prema Bogu i prema svojim bližnjima. Uz župnika preč. Antuna Hoblaja i župnog vikara vlč. Hrvoja, na misnom slavlju sudjelovali su i svećenici našeg Preloškog i susjednih dekanata te drugi svećenici prijatelji naše župe i Cirkovljana.

Misna slavlja svojom lijepom i skladnom pjesmom uljepšao je Zbor mladih iz Cirkovljana.Svečanoj atmosferi doprinijela je i prisutnost članova Zrinske Garde Čakovec, Cirkovljanskih vatrogasaca, nogometaša kao i brojnih drugih dragih ljudi, gostiju i prijatelja našeg Cirkovljana.

Liturgijsko slavljenje Lovreča završilo je večernicom u 15:30 sati koju je predvodio vlč. Stjepan Najman. Neka nas sve štiti i brani nebeski zaštitnik Cirkovljana, sv. Lovro!

 

SPRIČAVANJE NA BLAGDAN SVETOGA LOVRE

 

Pamet, srce, oči simo krščeniki zdignite,

Teške muke na lomači Lovrenca premislite.

Sveti Lovrenc nekad jako teški život imel je,

Fnoge muke i smrt strašnu strpljivo podnesel je.

 

Cesar Valer´jan je htio blago Cirkve imati,

I Lovrenca vu to ime dal je k sebi dozvati,

Pokaži mi Cirkve blago, ja ga hoću imeti,

Drugač s tebe dobro nabu, budeš moral umreti.

 

Valer´jana on cesara nije htel posluhnuti,

Neg je rajši smrt pretešku htio on pretrpeti.

O patronoš Lovrenc sveti budi milostiven nam,

Pak nam posle smrti naše pripravi vu nebu stan.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat