Lovreče

10.08.2019

Svetom Lovri, đakonu i mučeniku, posvećena je crkva u Cirkovljanu, a mještani tog lijepog mjesta u njemu već stoljećima pronalaze moćnog zaštitnika i zagovornika. Zbog toga je 10. kolovoza, dan rođenja za nebo ovog velikog sveca, uvijek posebna prilika za slavlje u našoj filijali.

Blagdanu sv. Lovre prethodila je trodnevna duhovna priprava - preč. Stjepan Najman predvodio je večernje svete mise te je svake večeri bila prilika za sakrament svete ispovijedi. Na sam blagdan sv. Lovre u 8:00 sati preč. Stjepan Najman predvodio je svetu misu, a u 10:30 sati na Trgu sv. Lovre slavljena je svečana sveta misa koju je predvodio i na kojoj je propovijedao gvardijan i župnik župe sv. Nikole u Čakovcu, pater Željko Železnjak, u zajedništvu sa svećenicima iz Preloškog dekanata, domaćim svećenicima te postulatorom kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, mons. Jurjem Bateljom.

Svetoj misi prethodila je procesija iz Društvenog doma prema prostoru slavljenja svete mise, u kojoj su sudjelovali ministranti, vatrogasci i nogometaši iz Cirkovljana, predstavnici civilnih vlasti, članovi Zrinske Garde Čakovec, pjevači iz Cirkovljana i Preloga, svećenici te drugi gosti i uzvanici.  

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uljepšali su pjevači zbora iz Cirkovljana, kao i pjevači Mješovitog pjevačkog zbora naše župe. Na kraju svete mise, uz zahvalu i pozdrav župnika, svima se kratko obratio i mons. Juraj Batelja, izrazivši radost zbog živog i predanog molitvenog kruga koji se u Cirkovljanu poslije svetih misa redovito moli i utječe zagovoru blaženog Alojzija Stepinca.

U poslijepodnevnim satima u crkvi sv. Lovre preč. Stjepan Najman predvodio je večernicu kojom je završeno slavlje nebeskog zaštitnika naše filijale u Cirkovljanu.

I ovogodišnje Lovreče svjedoči o živoj vjeri mještana Cirkovljana, budući da su se rado i predano uključili u organizaciju slavlja njihovog nebeskog zaštitnika te molitvom i pjesmom sudjelovali na spomenutim liturgijskim slavljima. Neka Bog nagradi sav njihov trud i rad, a po zagovoru sv. Lovre, nek' nam dobri Bog udijeli sve potrebno za duhovni i materijalni napredak Cirkovljana, naše preločke župe i drage nam domovine Hrvatske! 

 

SPRIČAVANJE NA BLAGDAN SVETOGA LOVRE

 

Pamet, srce, oči simo krščeniki zdignite,

Teške muke na lomači Lovrenca premislite.

Sveti Lovrenc nekad jako teški život imel je,

Fnoge muke i smrt strašnu strpljivo podnesel je.

 

Cesar Valer´jan je htio blago Cirkve imati,

I Lovrenca vu to ime dal je k sebi dozvati,

Pokaži mi Cirkve blago, ja ga hoću imeti,

Drugač s tebe dobro nabu, budeš moral umreti.

 

Valer´jana on cesara nije htel posluhnuti,

Neg je rajši smrt pretešku htio on pretrpeti.

O patronoš Lovrenc sveti budi milostiven nam,

Pak nam posle smrti naše pripravi vu nebu stan.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat