OBAVIJESTI I PREPORUKE

Fotografije uz članak 1
02.05.2020

Draga braćo i sestre,

vjerujem da se svi zajedno radujemo što ćemo u vremenu koje je pred nama ponovno moći zajedno slaviti slaviti svetu misu i pristupati svetim sakramentima te, koliko je to moguće, sudjelovati u ostalim pastoralnim događajima. Ipak, i dalje smo pozvani poštovati odredbe koje nam u ovim specifičnim okolnostima upućuju mjerodavne službe, a na poslušnost tim mjerama poziva nas i naš pastir, varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Sutra, u nedjelju 3. svibnja u našoj župi svete mise će biti po sljedećem rasporedu:

7:00 sati: rana župna sveta misa

9:00 sati: Cirkovljan

10:30 sati: poldanjica u župnoj crkvi

18:00 sati: večernja sveta misa u župnoj crkvi

 

Svete mise

Svi smo pozvani redovito dolaziti u crkvu na svetu misu - osobito nedjeljom. Ipak, onaj tko radi dobi ili bolesti pripada posebno osjetljivim skupinama, a osobito ukoliko bi radi vlastite zdravstvene situacije mogao predstavljati rizik za druge, opravdano može izostati s nedjeljne euharistije. To znači ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu, ako ima respiratorne probleme ili druge simptome neke bolesti, najbolje je da taj dan ili tu nedjelju ostane kod kuće. Na taj način čini malu žrtvu kojom drugima omogućuje siguran pristup sakramentima, dok sâm ne ozdravi i može doći u crkvu.

Na ulazu u crkvu neće biti blagoslovljene vode. Zato, pri ulasku, kleknimo pred Isusom prisutnim u svetohraništu i polako i sabrano načinimo znak križa, prisjećajući se svog krštenja i pripadnosti Trojedinom Bogu u čije ime smo kršteni.

Na svakom ulazu bit će dezinfekcijsko sredstvo kojim treba očistiti ruke. Pri ulasku u crkvu preporuča se i nošenje zaštitne maske, ali ono nije neophodno.

Jednom kad uđemo u crkvu (ili prostor ispred crkve) potrebno je držati razmak prema drugim vjernicima (barem 2 m). Tu trebamo biti posebno obazrivi i susretljivi prema osobama (svećenicima ili drugim župnim suradnicima) koje će nas na ulazu u crkvu uputiti na mjesto s kojeg ćemo pratiti euharistiju. U svemu - prije, tijekom i nakon slavlja svete mise neka se poštuje pravilo da se što manje krećemo s mjesta koje nam je dodijeljeno, poštujući međusobnu udaljenost od drugih vjernika. Bilo bi poželjno da članovi iste obitelji u crkvu dolaze zajedno i za vrijeme svete mise budu na jednom mjestu, osobito roditelji s malom djecom. Na taj način oslobađa se prostor da što više ljudi može ući u samu crkvu. Kad crkva jednom bude ispunjena (koliko odredbe to dopuštaju), ostali vjernici bit će zamoljeni ostati u crkvenom dvorištu i tamo pratiti svetu misu, ponovno poštujući potreban međusobni razmak. Izvan župne crkve bit će pripremljeni stolci koji će se moći koristiti, osobito za starije vjernike.

Tijekom euharistijskog slavlja, i dalje će se izostavljati uobičajena gesta pružanja mira. Izostanak te forme možda nas još više može potaknuti da u tom trenutku doista promislimo komu smo to dužni oprostiti, od koga tražiti oproštenje i moliti Gospodinov mir za naše odnose.

Svetu pričest svećenici će vjernicima pružati na ruku pa ju primimo sabrano, dostojanstveno i zahvalno. Isto tako, pričest će svećenici donositi vjernicima, kako onima u crkvi, tako i drugima izvan crkve, kako bi se izbjeglo stvaranje bilo kakve gužve.

Liturgijsko pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja. Zbog toga smo još više pozvani molitvom i pjesmom svi zajedno aktivno sudjelovati u misnom slavlju.

Pri izlasku iz crkve budimo strpljivi i obazrivi kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na vratima.

 

    Sveta ispovijed

Kroz mjesec svibanj, svakog dana prije svete mise bit će prilika za svetu ispovijed. Odaberimo jedan dan u tjednu, dođimo na svibanjsku pobožnost i jutarnju ili večernju svetu misu i iskoristimo priliku za sakrament pomirenja. Svetoj ispovijedi moći će se pristupiti i u drugom vremenu u određene dane koji će biti navedeni u župnim obavijestima. Napravimo dobar ispit savjesti i lijepo se pripremimo za svetu ispovijed kako bismo se čista srca i mirne savjesti mogli pričestiti. Potaknimo i djecu da dođu na svetu misu i pristupe sakramentu pomirenja.

 

Vjenčanja i krštenja

Za sve one koji su odgodili vjenčanje ili krštenje potrebno je da se na vrijeme jave u župni ured kako bismo mogli dogovoriti sve potrebno za novi termin primanja određenog sakramenta. Svi termini koji nisu odgođeni, vrijede!, a kako se približavaju, važno je isto tako javiti se u župni ured radi neposredne priprave za primanje sakramenata.

Slavlje vjenčanja i krštenja neka bude sukladno ostalim specifičnim mjerama u broju predviđenih osoba i s međusobnom udaljenošću, izbjegavajući gdje to nije nužno bilo kakav fizički kontakt.

 

Župne kateheze, prva pričest i krizma

Župne kateheze i sve druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe odgađaju se. Što se tiče podjeljivanja sakramenata prve pričesti i krizme, u ovim okolnostima ne mogu se donijeti konačne odluke kada će se održati ta slavlja. O svim novostima vezanim uz eventualne nove termine prve pričesti i krizme,  roditelji i djeca bit će pravovremeno obaviješteni. U međuvremenu, pozvani smo poticati naše najmlađe, osobito prvopričesnike i krizmanike na molitvu, mi stariji pozvani smo im biti prvi učitelji u vjeri. Po dolasku na svetu misu, vjeroučenici će povremeno dobivati određene materijale koji će im pomoći da razmišljaju o vjeri i sakramentima za koje se pripremaju.

 

  • Za sakrament bolesničkog pomazanja mi svećenici i dalje stojimo na raspolaganju.
  • Sprovodi će se održavati sukladno preporukama civilnih vlasti, a sprovodne mise slavit će se, kako je uobičajeno, odmah nakon sprovoda, poštujući sve gore navedene mjere.

 

Draga braćo i sestre, dok se veselimo našim ponovnim susretima u crkvi, a ponajviše susretu s uskrslim Gospodinom u svetim sakramentima, poštujmo donesene preporuke, jer smo odgovorni, kako jedni za druge, tako i pred društvenom zajednicom koja surađuje s nama u brizi za našu Domovinu i cijeli svijet. Kako će vrijeme odmicati, moguće je da će se trebati prilagođavati novonastalim okolnostima. Stoga budimo otvorena srca i ponizno prihvaćajmo sve ono što je potrebno kako bismo i u ovim izazovnim vremenima mogli radosno živjeti svoju kršćansku vjeru, vodeći računa o vlastitom zdravlju i zdravlju drugih.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat