Sveta Potvrda 2019.

Fotografije uz članak 9
27.04.2019

Uskrsno vrijeme u koje smo zakoračili svetkovinom Uskrsa nastavlja se do Duhova ili Pedesetnice kada se slavi silazak Duha Svetoga na apostole. U tom vremenu običaj je da se u našim župama slavi podjela sakramenta Svete Potvrde u kojem se na Isusove učenike i učenice današnjega vremena zaziva zaštita Duha Svetoga i njegovih sedam darova: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji.

Tako je u subotu 27. travnja, uoči Bijele nedjelje, u našoj župi održano slavlje Svete Potvrde. Nakon svečane procesije, u župnoj crkvi u 17:00 sati započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio delegat varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, preč. Josip Koprek, koji je 61 krizmanici i krizmaniku podijelio pečat dara Duha Svetoga. Uz veliki broj okupljenih vjernika, članova obitelji naših krizmanika, misnom slavlju prisustvovali su i naš župnik, preč. Antun Hoblaj, župni vikar vlč. Hrvoje Damiš, domaći sin vlč. Antun Štefan te svećenici našeg Preloškog dekanata, vlč. Pavao Markač i vlč. Matija Vonić.

Preč. Koprek u homiliji je potaknuo krizmanike i krizmanice na otvorenost i suradnju s Duhom Svetim koji im se daruje ovim sakramentom, objašnjavajući važnost prisutnosti i djelovanja Duha Svetoga u Crkvi od njezinih početaka pa do današnjeg dana. Također, podsjetio ih je kako se i od njih, kao zrelih i odgovornih kršćana kakvima danas postaju, očekuje da će i dalje aktivno i radosno živjeti svoju vjeru, ne zato jer moraju, nego ako hoće! Biti Isusov učenik i živjeti po Božjim zapovijedima nije nešto što nam se nameće, nego je put kojim, uz sve poteškoće, svatko od nas želi ići nasljeđujući Isusa koji je Put, Istina i Život.

Svečanosti slavlja svojom pjesmom doprinio je naš župni zbor te naši najmlađi pjevači „Ribari sv. Jakoba“. Ovaj svečani dan zasigurno će ostati u dubokom sjećanju svakog od potvrđenika i članova njihovih obitelji. Molimo Duha Svetoga da im sjećanje na taj lijepi događaj nikada ne izblijedi, nego neka bude krijepljeno redovitom molitvom, dolascima na svetu misu i sakramentalnim životom!

Himan Duhu Svetomu

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat