Zaziv Duha Svetoga

Fotografije uz članak 6
03.09.2018

Prvog dana školske i vjeronaučne godine, u ponedjeljak 3. rujna u 8:00 sati u našoj župnoj crkvi sv. Jakoba slavljena je sveta misa zaziva Duha Svetoga. Na euharistijskom slavlju okupili su se učenici i njihovi roditelji, kao i učitelji i profesori te ostali djelatnici Osnovne i Srednje škole Prelog. Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšali su najmlađi pjevači naše župe „Ribari sv. Jakoba“, a učenici su sudjelovali i u molitvi vjernika u kojoj su zazvali Božju pomoć za novo životno poglavlje u koje su toga jutra zakoračili.

Svetu misu predvodio je vlč. Hrvoje Damiš, župni vikar, u koncelebraciji s župnikom, preč. Antunom Hoblajom. U kratkoj homiliji vlč. Hrvoje je progovorio o ulozi zvona u životu vjero-učenika. Zvono nas ujutro budi: poziva nas na izvršenje svakodnevnih obaveza. Nadalje, školsko zvono koje označava početak i kraj nastave; početak i kraj školskog sata ili školskog odmora – potiče nas da organiziramo svoje vrijeme; da uz vrijeme rada i učenja, pronađemo vremena i za odmor. Postoje i crkvena zvona: ona zvone ujutro, u podne i navečer i time nas pozivaju na molitvu Anđeo Gospodnji. Ona zvone i prije svete mise: pozivajući nas u crkvu na slavlje euharistije; osobito nedjeljom i blagdanom. Zvono čujemo i u crkvi: na početku svete mise ono nas potiče na sabranost i molitvu; a zvuk zvona označava i najsvetiji trenutak svake svete mise: trenutak u kojem kruh i vino postaju Isusovo Presveto Tijelo i njegova Predragocjena Krv.

Poslije svete mise, učitelji, profesori i djelatnici naših škola zadržali su se na kratkom druženju u našem Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“.

Neka svima – i učenicima i djelatnicima naših škola – bude uspješna i blagoslovljena nova školska i vjeronaučna godina!

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat