Advent u župi Prelog

25.12.2020

I ove godine, unatoč “novom normalnom” župljani župe sv. Jakoba apostola st. iz Preloga kroz Došašće pripremali su se za svetkovinu Božića svakodnevnim misama zornicama, moleći na određenu nakanu. Ove godine glavna molitvena nakana bila je upućena zdravstvenom osoblju koje se svakodnevno bori s ovom pandemijom koja je zadesila cijeli svijet i osobama koje su oboljele od bolesti COVID-19, da im Gospodin dadne snage da strpljivo podnose nedaću koja ih je zadesila, te da im Gospodin udijeli ozdravljenje. Također, svake subote pred nedjelju Došašća, ispred župne crkve održavalo se paljenje adventske svijeće.

            Prva adventska svijeća upaljena je 28. studenog 2020., ispred župne crkve na Trgu sv, Jakoba ap.  Župnik prečasni Antun Hoblaj blagoslovio je adventski vijenac i okupljene vjernike pozvao na zajedništvo, međusobno razumjevanje i vjernost Bogu i čovjeku. Prvu je svijeću upalio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki. U išćekivanju 2. nedjelje Došašća, okupili smo se ispred župne crkve u subotu 5. prosinca 2020. i upalili Drugu adventsku svijeću. Nju je upalio župni vikar vlč. Karlo Kruljac i pri tome poručio svim okupljenima da se ne klone duhom, te da ne dopustimo da Betlehemsko svijetlo prestane u nama gorjeti, kao i da ne gubimo nadu bez obzira na okolnosti. Kako se bližila proslava rođenja Isusa Krista, valjalo se pomiriti i s Bogom, očistiti dušu od grijeha. Kako su nastupile nove mjere i prilike za ispovijedi su obznanjene ranije i u drugačijim okolnostima. Termini za ispovijed bili su naznačeni u župnom listiću. Na dan 6. prosinca, Dan Grada Preloga obilježen je skromnije i pod drugačijim okolnostima. Sveta misa održana je u ranim prijepodnevnim satima. Treću adventsku svijeću upalili smo 13. prosinca ispred župne crkve. Upalio ju je Alojz Fleten iz Cirkovljana, a velečasni Karlo okupljenim je vjernicima poručio da se uvijek raduju, da bez prestanka mole i da na svemu zahvaljuju dragome Bogu. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja rođenja Kristova – svjetlo se svaki tjedan sve više i više pojačava, što je znak da nam je Božić sve bliži. Dana 19. prosinca upalila se i posljednja svijeća na adventskom vijencu – svijeća anđela. Nju je upalio gradončelnik  Ljubomir Kolarek. Velečasni Karlo pozvao nas je da čista srca i u radosti proslavimo Božić. Vrhunac priprave tijekom vremena Došašća je došao! Rodio nam se Spasitelj - Isus Krist! I ove godine mali Isus dolazi u naša srca donoseći obilje ljubavi, radosti i mira. Isus nam poručuje da se uvijek uzdamo u Njega, a osobito u teškim životnim trenucima. Isus je onaj koji nas oslobađa od ovozemaljskog straha smrti i ulijeva nadu u vječni život. Rođenje Gospodinovo u našoj smo župi zajednički dočekali večernjim svetim misama na Badnjak koje su ove godine počele ranije nego inače. Tako je u župnoj crkvi "dječja polnoćka" započela u 18 sati, a predvodio ju je župni vikar Karlo Kruljac, dok se sama “polnoćka” bila u 20 sati. Zajednički su ju slavili župnik Antun i župni vikar Karlo.  Iako su oko nas razna ograničenja, to nije umanjilo radost ovogodišnjeg Božića. “Polnoćka” je slavljena i u Cirkovljanu, također po prilagođenom vremenu.  Na sam dan Božića, svete mise su u našoj župi bile po nedjeljnom rasporedu.  Kraj 2020. ispratili smo svetom misom zahvalnicom u četvrtak 31. prosinca u župnoj crkvi. Iako godišnja statistika župe, kao i tijekom godine, daju negativnu sliku, trebamo ostati pozitivni - radosni i zahvalni dragom Bogu na svemu što imamo i za sve pozitivno što se dogodilo.

            Bogojavljanje ili Sveta tri kralja slave se 6. siječnja, a tada se na poseban način prisjećamo Božje objave svim ljudima. Uz Božić, otajstvo Božjeg silaska među nas ljude i početak Kristova djela otkupljenja, Bogojavljanje spada u srž božićnoga vremena, pa je i razumljivo što je uzdignuto na stupanj svetkovine. Nekada je to slavlje imalo više jasno naznačenih liturgijskih naglasaka koji su se s vremenom razvodnili i razdvojili u nekoliko blagdana, dok nam se danas posebno stavlja pred oči poklon trojice mudraca novorođenom Kralju i, kao što je rečeno, ističe se kako se Bog objavio i poganima, a ne samo Židovima. Svetkovina ima i tradicijsko značenje – završetak blagoslova obitelji i blagoslov župnog stana, što je i ove godine učinjeno. Klasičnog blagoslova obitelji nije bilo, ali svi smo unijeli u svoje domove blagoslovljenu vodu i njome blagoslovili svoj dom. Stoga je važno da i mi poput trojice mudraca znamo zahvaliti na Božjoj objavi nežidovima, po kojoj smo postali subaštinici Božjih obećanja i da se poput njih i mi znamo uvijek klanjati jedinome Kralju.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat