133 godina hrabrosti i postojanosti DVD-a Cirkovljan

Fotografije uz članak 9
11.12.2021

U subotu 11. prosinca 2021. u filijalnoj kapeli sv. Lovre u Cirkovljanu obilježena je duga i postojana tradicija DVD-a Cirkovljan. Svetu misu tom je prigodom predslavio župnik Antun Hoblaj, uz sudjelovanje đakona Dominika. Svetu misu svojim su pjevanjem i sviranjem animirali članovi zbora sv. Lovre predvođeni Petrom Krušeljem. Neposredno prije svete mise g. Zvonko, zapovjednik DVD-a izvršio je postrojavanje članova.

         Nakon što je đakon Dominik navijestio evanđelje, želio je vatrogascima konkretizirati ono što su malo prije čuli. Tako ih je na početku upitao ima li Bog prijatelje? Kazao je kako su upravo oni Božji prijatelji, ali ako čine što im Gospodin zapovijeda, a to je zapovijed ljubavi prema bližnjemu. Naveo je kako upravo vatrogasci, svaki puta kada izlaze na intervenciju ili na bilo koji način pomažu svojim sumještanima, izvršavaju spomen na Isusa Krista i njegovu zapovijed ljubavi, po čemu postaju njegovi prijatelji. Istaknuo je i kako je važnije ostati, a ne samo postati nečiji prijatelj.

         Propovjednik je istaknuo kako je poznato da svaka udruga i organizacija pa tako i DVD mora imati svoje vodstvo. Ovdje se posebno obratio dvama članovima, predsjedniku g. Denisu te zapovjedniku g. Zvonku. Kazao je kako te dvije uloge može povezati sa prvacima apostolskim, sv. Petrom i Pavlom. Petar je bio onaj kome je bilo povjereno upravljanje Crkve kao i predsjedniku DVD, ali u suradnji sa sv. Pavlom kojega, iako je imao važnu ulogu opominjanja i „zapovijedanja“ povjerenim mu zajednicama i članovima, to nije uzvisivalo.

         Ovu dvojicu pozvao je da svojim djelima obistinjuju svoje riječi u zajednici vatrogasaca koji su poput ostalih apostola, iako anonimni i bez pozicija, ključni i neizostavni dio svakog mjesta. Pozvao ih je da i dalje poput svetih Isusovih apostola daruju svoje živote za one kojima su poslani – svoju subraću sumještane Cirkovljančane.

Dominik Cestar, đakon 

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat