455 OBLJETNICA JUNAČKE POGIBIJE NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG U SIGETU

Fotografije uz članak 4
07.09.2021

Nikola Šubić Zrinski braneći utvrdu Siget protiv nadiranja Turskog Sulejmana I. koji je nadirao sa 90.000 – vojnika prema Beču, 07. rujna 1566. junački je poginuo, jurišajući iz goruće utvrde na ogromnu tursku silu. Junački su pali gotovo svi branitelji lavovski se boreći predvođeni najhrabrijim  vođom Nikolom, kojega svi svjetski poznavatelji toga herojskog čina i junačke borbe uspoređuju sa legendarnim LEONIDOM.

Njegovo junaštvo zaustavilo je tursku silu koja se zbog velikih gubitaka pod Sigetom i radi smrti Sulejmana I. vratila kući. Tako je Beč i Europa spašena.

Nikolin komornik, ujedno i kroničar FRANJO ČRNKO koji je čudesno preživio opisao je sve te dramatične događaje u djelu ''PODSJEDANJE I OSVOJENJE SIGETA''.

Ivan pl. Zajc 1876. napisao je operu ''NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI'' iz koje je najpopularniji napjev ''u boj, u boj''.

Za besprimjernu hrabrost u obrani domovine ovaj spomenik, bistu, Nikole Šubića Zrinskog, autorice kiparice  Mirjane Trempotić Hanžić Smolić o 500. obljetnici rođenja 2008.g. podigao je Hrvatski narod, Grad Prelog i župa Svetoga Jakoba Prelog.

Na trgu Svetoga Jakoba u Prelogu zato, jer je, prema povijesnoj predaji, sa ovoga trga krenulo nekoliko desetaka boraca koji su junački pali braneći utvrdu Siget, predvođeni herojskim vođom Nikolom.

Tekst: preč. Antun Hoblaj

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat