BETLEHEMSKA SVIJEĆA NA PRILOČKOM ADVENTSKOM VIJENCU

Fotografije uz članak 14
04.12.2021

Prvih nekoliko dana došašća je iza nas. Prva svijeća nade je upaljena, tinja na našim vijencima, gori u našim srcima. Druga svijeća je također upaljena. Betlehemska svijeća ili svijeća pomirilica koja simbolizira skore Kristove jaslice upaljena je u Prelogu, na Trgu sv. Jakoba ap. st ove subote, 4. prosinca, uoči druge nedjelje došašća.

            Kao i prethodne subote, u ovo molitveno-meditativno ozračje uveo nas je naš župni zbor, dok je molitvu predvodio đakon Dominik Cestar. Gosp. Josip Zvonarek iz Preloga, u ime Župnog ekonomskog vijeća župe Prelog upalio je drugu adventsku svijeću, nakon koje su se vjernici uputili u crkvu na službu riječi.

            U široko prihvaćenim pučkim običajima adventskog vremena u novije vrijeme, neizostavan je i adventski vijenac. U antičko vrijeme, vijenac je predstavljao znak pobjede, a u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivena spasenja. Čine ga dva temeljna simbola: krug – simbol vječnosti kao najsavršeniji geometrijski oblik, bez početka i bez kraja te svijeće, odnosno svjetlost, kao simbol pobjede nad tamom, odnosno zlom.

            Ovim putem koristimo priliku pozvati sve vas, braćo i sestre, župljani naše župe i šire, hodočasnici sv. Jakova, sve ljude dobre volje, čitatelji ove naše stranice, na paljenje treće adventske svijeće, u subotu 11. prosinca. Treću adventsku svijeću upalit će priločki kandidati za sakrament Svete potvrde zajedno s đakonom Dominikom. Odazovimo se ovoj lijepoj molitvenoj gesti i pripremajmo svoje srce za Gospodinov dolazak.

Dominik Cestar, đakon 

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat