ISUS U PRELOGU

Fotografije uz članak 11
11.11.2021

I ove godine na spomendan sv. Martina proslavljeno je naše župno klanjanje ili kako naši stariji kažu klečanje. To je župni blagdan Tijelova, blagdan u kojem župljani neke župe na poseban način taj dan svoj pogled usmjeruju ka Isusu prisutnom u Presvetom oltarskom sakramentu. Svoj pogleda usmjeruju prema svetohraništu i svetom ukrasu koji biva toga dana izložen na štovanje i poklon.

Mi smo svoj poklon Isusu toga dana započeli u 7 sati ujutro svetom misom nakon čega su se župljani prema već tradicionalnom rasporedu dolazili susresti s Gospodinom u osobnoj pobožnosti. Svečanu svetu misu u 10:30 sati predslavio je vlč. Stjepan Berljak, domaći sin, Cirkovljančan, župnik župa Donja Dubrava i Donji Vidovec. Zajedno s njim prisutni su bili i drugi svećenici iz dekanata.

Predslavitelj je svoju homiliju započeo riječima sv. Majke Tereze: Da li vi ljubite Isusa? Nastojao je povezati osobni odnos prema Gospodinu te pobožnost klanjanja koje je ustvari zahvala za njegovu ljubav i dobrotu. Istaknuo je kako nas ono što činimo, doživimo, želimo i molimo ovdje u crkvi prenesemo i u stvarnost svakidašnjice, u stvarnost svoga doma i okruženja, radnog mjesta i susreta. Svoju homiliju zaključio je mislima kako je čovjek ustvari najveći kada kleči pred Bogom. Tako smo i mi danas doista pozvani bili velikima pred Bogom, a potrebno je tako malo – pokloniti mu se i vjerovati da je stvarno prisutan tu pred nama i u nama. Potaknuo je i sve prisutne na dostojno primanje Tijela i Krvi Kristove u pričesti. Ujedno to je i poziv da onoga koga dostojno primamo, dostojno i svjedočimo.

Pred Isusom su taj dan htjeli bili veliki i naši kandidati za primanje sakramenata Pričesti i Potvrde. Tako su ujutro nakon svoje redovite župne kateheze kandidati za Prvu pričest pohodili Isusa i ostali kratko u molitvi i pjesmi pred njim, dok su svoju zahvalnost i poklonstvo, popodne nakon svoje redovite kateheze izrazili naši kandidati za Potvrdu poticajnim mislima i tekstovima. Nakon klanjanja uz sok, pokoji slatkiš i druženje zadržali su se u župnoj kući.

Župno klanjanje završilo je u 17 sati misom koju je predslavio župnik Hoblaj, dok su članovi župnog zbora svojim glasovima i pjesmom slavili Gospodina.

Tako je Isus ponovno pohodio Prelog. I Priločanci njega. I Cirkovljančani. I Otočanci.

Dominik Cestar, đakon

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat