KLAUZURA KAO MJESTO POSVEĆENJA

Fotografije uz članak 1
21.11.2021

Svake godine, još od 1953. slavi se u Katoličkoj Crkvi svjetski dan „Pro Orantibus“ posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i provode ondje Bogu posvećen, kontemplativni život, dakle Svjetski dan klauzurnih redovnica i slavi se na liturgijski blagdan Prikazanja blažene Djevice Marije u hramu koji Crkva slavi u liturgiji svakog 21. studenoga spominjući se Marijina potpunoga darivanja i posvećenja Bogu. Ove godine taj se blagdan liturgijski izostavlja zbog svetkovine Krista Kralja.

Bile su to još teške godine odmah nakon Drugog svjetskog rata kad je Papa Pio XII.  21. studenog 1950. g. objavio konstituciju Sponsa Christi u kojoj među ostalim piše: „Nije mali broj samostana  koji nažalost trpe glad, oskudicu, bijedu i mnogi provode težak život što prelazi granice podnošljivosti.“ Ove Papine riječi i poziv potaknuli su  u Italiji osnivanje Sekretarijata za Asistenciju klauzurnim samostanima koji je pokrenuo  brojne inicijative za pomoć redovnicama kontemplativnog života. Među njima je i svečanije obilježavanje Dana „Pro orantibus“ čija je svrha u prvom redu bolje upoznavanje i vrednovanje kontemplativnog života,  a onda i konkretna pomoć posebno onim samostanima kojima je potrebna zbog nastalih novih ekonomskih i društvenih (ne)prilika u današnjem svijetu.

Zanimljivo je i hvalevrijedno spomenuti da u Hrvatskoj postoji 17 ženskih klauzurnih samostana. Naše  Benediktinke, Karmelićanke, Klarise, Sestre Pohođenja Marijina te Kćeri Srca Isusova svete su žene koje svojom tihom prisutnošću i molitvom uzdiži našu domovinu i cijeli svijet kao sveti i ugodni prinos Gospodinu Bogu.

Ovdje na skromni način želimo spomenuti se i zahvaliti dragome Bogu na daru života i kontemplativnog života četiriju naših župljanki koje su svoj život odlučile, poput Marije, potpuno darovati i posvetiti Bogu.

To su:

sestra Mirjam (Štefica Glavina) poglavarica Karmela Svete Obitelji i sv. Mihaela u Albaniji

sestra Ana od sv. Josipa (Aleksandra Milković) također redovnica u Karmelu “Svete Obitelji i sv. Mihaela“ u Albaniji

sestra Emanuela (Smiljana Režek) poglavarica Karmela Sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici

sestra Margareta Škoda od Presvetog Srca Isusova, klauzurna karmeličanka u Karmelu u Innsbrucku

Mnogi imaju sigurno i poznanstva među sestrama klauzurnih samostana pa će sestrama sigurno biti drago ako im se javimo i čestitamo im njihov Dan.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat