KRALJICA INSTRUMENATA JE BOLESNA

19.11.2021

Kao što je svaki pacijent, bolesnik potreban stručnjaka tj. medicinskog osoblja kako bi mu pomogli da očuva svoj život i povrati zdravstveno stanje na bolje, ili barem u prvobitno, tako su i naše priločke orgulje potrebne većih kako konzervatorsko-restauratorskih zahvata tako i rekonstrukcijskih radova na instrumentalnom ustroju u svrhu vraćanja u izvorno stanje.

Teško je danas zamisliti katedralu, crkvu ili koncertnu dvoranu bez orgulja. Kraljica instrumenata, kako ih je Mozart nazvao, svojim zvukom vibrira čitavim prostorom noseći slušatelja daleko od svakodnevice.

Orgulje su najveći i po građi najsloženiji instrument iz skupine puhačkih instrumenata. Osnovne dijelove čine: mijeh i traktura, sviraonik i svirale.

Prije nekoliko mjeseci, štoviše pred koju godinu dio naših orgulja iz župne crkve demontiran je i prevezen u poznatu zagrebačku orguljašku umjetničku radionicu Heferer, koja je ujedno jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Svoj rad započinje davne 1868. godine.

Naše orgulje koje je projektirao i izradio Josefa Angstera davne 1896. Dva manuala i pedal zajedno imaju 928 svirala. Zanimljiva je činjenica za spomenuti koju smo imali prilike čuti. Radnici su nam prema procjeni kazali kako sva svirala zajedno, sve metalne i drvene cijevi zajedno, ako bi ih stavili jednu nastavno na drugu, iznose oko 2,5 kilometra. Prema ovom podatku možemo samo otprilike zamisliti koliko je to dijelova u našim orguljama bilo potrebno nekad davno sastaviti, a ovih dana rastaviti i odvesti na popravak.

Prethodnih dana, radnici iz istoimene radionice nakon završene prve faze restauracije nastavljaju svoj rad. Tako su ovih dana započeli drugu fazu točnije potpunu demontažu orgulja. Ovih dana radnici su veoma pažljivo, s mnogo truda i napora demontirali orgulje počevši od sviraonika, svirala, mijeha i svih drugih dijelova. U priloženim fotografijama moguće je detaljnije pogledati zatečeno stanje, kao i u priloženim dokumentima popis svega onoga što je do sada na njima učinjeno kroz prethodna desetljeća. 

Sami smo svjesni kako je ovo, slobodno možemo reći, jedan od zahvata stoljeća za buduće generacije koje dolaze. Osim što su svojim zvukom redovito, štoviše skoro svakodnevno, a napose nedjeljom i blagdanima davale hvalu Bogu, naše orgulje mnogima su uljepšale dan njihova vjenčanja, mnogima svirale na posljednjem ispraćaju. Naše orgulje također su i dio poznatih varaždinskih Baroknih večeri.

Ovaj zahvat koji je započet, s ciljem obnove, izrazito je skup. Ovim putem potrebno je ponajprije kazati kako je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske određenim sredstvima do sada pomoglo ovaj projekt. Određenim sredstvima pomogao je i Grad Prelog na čemu iskreno zahvaljujemo. Svjesni smo kako smo dio župske zajednice koja vrši ponajprije svoje duhovno poslanje. Osim toga, na nama je i briga oko našeg zajedničkog dobra, naše crkve i svega što joj pripada. Ovim putem želimo i unaprijed zahvaliti na svakom vašem daru koji ćete namijeniti u tu svrhu, kako bi naša priločka ljepotica, kraljica instrumenata što prije zasjala u novom ruhu i boljega zdravstvenog stanja. 

Dominik Cestar, đakon

Foto: Studio Vipro

Datoteke uz članak
22.23 kB
34.64 kB

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat