Obilježavanje misijske nedjelje

24.10.2021

Prelog 21. – 24. listopada 2021.

Proteklih dana u župi Prelog na osobit je način obilježena Misijska nedjelja. Tim su povodom, već u srijedu, članice misijsko – kreativne zajednice sv. Male Terezije započele obilježavanje postavljanjem misijske izložbe i prigodnog plakata u župnoj crkvi. U četvrtak je započela misijska trodnevnica koju su predvodile članice zajednice sv. Male Terezije. Trodnevnicu su započele molitvom Gospina ružarija – krunice te na poseban način razmatrale nad svakim pojedinim otajstvom usmjerujući misli prema pojedinim misijskim područjima. Svaki dan nakon krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao preč. Antun Hoblaj, župnik u Prelogu. U četvrtak, molitva za potrebe misija i misionara nastavila se i u adoraciji pred Presvetim oltarskim sakramentom.

            Na samu Misijsku nedjelju propovjednici, preč. župnik te đakon Dominik u svojim su se homilijama osvrnuli na univerzalnost kršćanskog poslanja. Nastojali su naglasiti kako iako obilježavamo Misijsku nedjelju, kršćanin bi svaki svoj dan trebao doživljavati kao male misije, poslanje svakom bratu čovjeku. Propovjednici su također istaknuli bitnu činjenicu, a to je da se ne može ljubiti nekoga koga ne vidimo i ne poznajemo, ako prethodno ne pomažemo i brinemo za one koje vidimo i prepoznajemo potrebnima naše pomoći, počevši od svojih najbližih. Nastojali su potaknuti zajednicu na rast u vjeri – Bartimejevoj vjeri. Bartimej je molio Isusa da progleda, ali to je mogao izreći jedino u vjeri. Nakon što je progledao uputio se za Isusom, krenuo ga je nasljedovati. I mi smo pozvani po vjeri u Gospodina moliti i nasljedovati Ga, moliti i činiti, moliti i prepoznavati potrebe bližnjega, bio to naš susjed, sumještanin ili braća i sestre na drugom kontinentu.

            Nakon euharistijskih slavlja u župnoj crkvi, članice misijsko-kreativne zajednice vjernicima su na izlazima ponudile misijski materijal, krunice i drugo, a sav prikupljen prilog kao i darovi koji su bili darovani za vrijeme euharistijskog slavlja bit će proslijeđeni za potrebe misijskog djelovanja.

Dominik Cestar, đakon

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat