Obilježavanje pogibije Zrinskog i Frankopana

Fotografije uz članak 13
03.05.2023

Nakon što je prošle godine svečano u Bečkom Novom Mjestu otkriven spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji je Zrinska garda podigla 2019. godine i ove godine na dan obilježavanja njihove pogibije kao i na dan obilježavanja Međimurske županije na tom istom mjestu okupili su se brojni politički, diplomatski  i kulturni predstavnici iz Hrvatske i savezne pokrajine Donje Austrije, te predstavnici hrvatskih i gradišćansko hrvatskih udruga, povijesne hrvatske postrojbe, ali i građani pojedinci koji su željeli prisustvovati toj svečanosti.

Ova dva hrvatska velikana su se pobunila protiv centralizma i apsolutizma tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kalja Leopolda I. i Habsburgovaca tražeći poštivanje prava i obveza koji je bečki dvor imao prema hrvatskom narodnu, što su platili životom. Na početku obilježavanja održana je komemoracija koja je započela uvodnom pjesmom, a nakon koje su se prisutnima obratili g. Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde Čakovec, veleposlanik Republike Hrvatske u  Republici Austriji g. Daniel Glunčić, zamjenik gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta g. g. Rainer Spenger zatim župan Međimurske županije g. Matija Posavec te na posljetku Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ g. Mislav Grgić

U spomen na njihovu herojsku žrtvu iz ljubavi prema domovini i ove godine služena je za njih misa zadušnica u mjesnoj crkvi koju je predslavio župnik iz Preloga preč. Antun Hoblaj. Euharistijsko slavlje svojim prisustvom kao i animiranjem uzveličali su mješoviti crkveni zbor Sv. Lovro iz Cirkovljana pod ravnanjem voditelja Petra Krušelja.

Župnik preč. Antun na početku mise sve prisutne je pozdravio, zahvalio na dolasku te podsjetio kako su se okupili u prigodi 352. obljetnice smrti hrvatskoga bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana upravo ovdje u Bečkom Novom Gradu gdje su pogubljeni, položivši svoje živote hrabro i junački za Hrvatsku. Istaknuo je kako se u ovoj svetoj misi Bogu želimo zahvaliti za Hrvatsku Domovinu, i za sve one ljude koji su je kroz svu povijest stvarali i branili.

U homiliji je preč. Hoblaj nastojao protumačiti odnos ovaca i pastira s obzirom da je obilježavanje bili upravo na dan kada Crkva na osobit način slavi Isusa Krista kao Dobroga Pastira. Govorio je o razlici pastira i onih koji to nisu, onih koji su najamnici i kradljivci. Oni dobri pastiri, dobri predvodnici nisu samo posvećeni službenici nego upravo svi vjernici po krštenju koji snagom Duha Svetoga čineći svako djelo u Božje ime. Takvi primjeri dobrih laika pastira koji su svoj narod željeli izvesti na bolji put jesu bili i mučenici Zrinski i Frankopan. Stoga je bitno trajno obilježavati i sjećati se onih koji su svojim životom platili cijenu kršćanskih, moralnih i ljudskih vrednota zaključio je preč. Hoblaj.

Na koncu euharistijskog slavlja župnik Antun Hoblaj još jednom je prisutnima zahvalio na dolasku i volji za obilježavanjem ovog važnog dana u hrvatskoj povijesti izvan teritorija Republike Hrvatske, a obilježavanje je završilo pjesmom zbora sv. Lovre iz Cirkovljana. 

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat