Radosna svijeća gori u Prelogu

11.12.2021

Uoči treće adventske nedjelje, priločki vjernici i svi dobronamjerni posjetitelji, okupili su se u večernjim satima ispred crkve sv. Jakoba na istoimenom trgu. U molitveno slavlje okupljene je uveo župni zbor sv. Jakoba. Molitveno slavlje predvodio je đakon Dominik zajedno s župnikom Antunom Hoblajem. Treću adventsku svijeću, koju se još običava zvati i Pastirska svijeća ili Svijeća radosti upalili su kandidati za sakrament Svete potvrde, zajedno s đakonom. Kandidati su po izlasku iz crkve stali ukrug oko adventskog vijenca, tvoreći tako svojim prisustvom živi krug, živi adventski vijenac. Svaki od kandidata u svojoj je ruci držao ugašenu svijeću, dok je đakon svoju svoju svijeću upalio u crkvi iznoseći to svijetlo van.

            Krist koji je Svjetlo na prosvjetljenje naroda čezne za nama. Čezne za izlaskom iz zatvorenih i uskih razmišljanja i ulaskom u naša srca po vjeri. Čezne proći našim gradom i selima, našim dvorištima i poljima, našim kućama i stanovima, a ponajviše  Krizmanici su na taj način željeli pokazati kako su upravo oni žive svijeće potrebne plamena, žive svijeće koje žele iščekivati Spasitelja, žive svijeće koje žele za Njega gorjeti istaknuo je na početku đakon Dominik. Okupljene je pozvao da u svoje srce prime Krista, Svjetlo svijeta da bismo bilo spremni davati ga drugima oko nas.

            Nakon uvoda i službe riječi, kandidati za Svetu potvrdu navedene riječi nastojali su uprizoriti na način da je đakon kao predstavnik okupljenih vjernika predao njima već upaljeno svjetlo, želeći time istaknuti kršćansku dužnost predavanja poklada vjere. Dužnost nam je svjetlo vjere koje smo primili od naših pređih i sunarodnjaka predavati onima koji dolaze iza nas. Oni su nakon toga to isto svjetlo predavali jedni drugima, na što će osobito biti pozvani činiti nakon primanja sakramenta Duha Svetoga - živjeti i svjedočiti svoju vjeru. Živjeti tako da postojeći plamen vjere u drugima jačaju, da one kojima se ugasio upale, da sve više i više žive za Krista i s Kristom po Duhu Svetom.

            Đakon je okupljene pozvao na razmišljanje o nazivu Pastirska svijeća. Pastiri su ti koji su imali bistre oči te veliko i pozorno srce vidjevši tako u noći ono što su mnogi previdjeli na danjem svjetlu. Nakon molitve okupljeni vjernici uputili su se u crkvu na slavlje euharistije.

Dominik Cestar, đakon

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat