Radost Božića – Kristova utjelovljenja u priločkoj župi

25.12.2021

I ove godine u našoj župi radosno smo proslavili blagdan Božića.

Na Badnjak navečer u 20 sati u župnoj crkvi sv. Jakoba slavljena je misa bdijenja za djecu i roditelje na kojoj se okupio velik broj mladih obitelji i djece koja su radosno i s pjesmom dočekala Božić. Prije mise, koju su svojim pjevanjem animirali naši najmlađi pjevači „Ribari sv. Jakoba“, naši mladi su uprizorili prikaz Kristova rođenja, poznat pod nazivom „Žive jaslice“. U 22 sata slavljena je polnoćka u Cirkovljanu, a u ponoć u župnoj crkvi u Prelogu. Prije „velike“ polnoćke, mladi naše župe, krizmanici i njihovi suradnici potrudili su se ponoviti „žive jaslice“, uz čitanje biblijskih tekstova koji opisuju Isusovo rođenje te zvuke hrvatskih božićnih pjesama. Važno je naglasiti kako su se za ovaj dan i ove izvedbe mladi pripremali kroz vrijeme Adventa, ne samo vježbajući prikaz nego i duhovno, molitvom. Spomenimo još i kako je u izvedbi sudjelovalo dvadeset i pet mladih članova naše župne zajednice, što je mali pokazatelj kako naša župa ima svijetlu budućnost. Nakon mise, okupljeni vjernici ostali su u prigodnom zajedničkom druženju na otvorenom, na trgu sv. Jakoba uz kuhano vino.

Na sam Božić ujutro slavljene su svete mise u našim filijalama Otoku i Cirkovljanu te u župnoj crkvi u Prelogu, a prije svete mise u Cirkovljanu, djeca su izvela kratki božićni igrokaz. Poslijepodne je u župnoj crkvi uslijedio tradicionalni blagoslov djece uz prigodni program na kojem su sudjelovali „Ribari sv. Jakoba“. Nakon blagoslova mladi su još jednom ponovili prikaz živih jaslica. Ovim putem ujedno i zahvaljujemo obitelji Bermanec iz Cirkovljana koja je svojom dobrom voljom omogućila sudjelovanje životinja u izvedbi.

Radost Božićnih dana nastavila i kroz tradicionalni božićni pohod obiteljima u njihovim domovima. Najveća je svećenička radost moći susresti obitelji, mlade i starije, samce i bolesne u njihovim domovima, u njihovoj redovitosti. To je ono što održava župno zajedništvo. Osim što su najmlađi s nestrpljenjem iščekivali nepoznate goste u svojoj kući, oni malo stariji, njihovi roditelji, bake i djedovi svećenike su pričekali ispred svojih kuća gdje su tom prigodom mogli zajedno sa susjedima izmijeniti koju riječ – dvije. Vidjeti cijelu ulicu kako radosno, pomalo i nestrpljivo iščekuje svećenika ili đakona zaista je bilo lijepo za vidjeti. Ovom prilikom svima vama dragi župljani naše župe zahvaljujemo na lijepom, toplom i srdačnom prijemu, zajedničkoj molitvi za vas, pozitivnim mislima i ohrabrujućim riječima koje smo imali prilike izmijeniti. Hvala na svakom daru koji ste dali za našu župu kao i na svakoj gesti, čaši vode ili kolačiću koji smo kušali. Pohvaljujemo i svaku domaćicu koja se potrudila oko pripreme istih.

Na „Staru godinu“, Silvestrovo, posljednji dan u građanskoj godini mnoštvo vjernika okupilo se na euharistijskom slavlju, misi zahvalnici. Lijepo je vidjeti i ohrabrujuće vjernike koji na taj način žele Gospodinu zahvaliti za sva primljena dobročinstva u jednoj građanskoj godinu. Na toj misi, kao i dan nakon, „Nova godina“, pročitana je tradicionalna statistika za godinu koja je iza nas. Tako se moglo čuti kako je naša župna zajednica bogatija i pomlađena za 51 novokrštenika, dok je 16 pari sklopilo sveti sakrament braka. S druge strane, napustila su nas 83 člana naše zajednice, i ovom prilikom njihovim obiteljima još jednom izražavamo u ime župne zajednice iskrenu sućut i kršćansku blizinu, dok preminulima molimo spokoj vječni u Gospodinu.

Radost Božićnih dana nastavila se i u novoj godini pa je tako uoči Sveta tri kralja, 5. siječnja, blagoslovljena voda koju su vjernici u pripremljenim bočicama mogli ponijeti svojim kućama. Blagoslovljena voda kršćanski je spomen ponajprije na vlastito krštenje, a njome se škrope kuće, stanovi, članovi obitelji, polja, radionice i drugo u čemu vjernici žele da počiva Božji blagoslov. Na blagdan Sveta tri kralja na misi je blagoslovljen tamjan koji će se upotrebljavati u liturgijskim i drugim slavljima kroz ovu godinu.

Radost božićnih dana nastavila se u Nedjelju Krštenja Gospodinova na poldanjoj svetoj misi na kojoj su se župnoj zajednici predstavili ovogodišnji kandidati za sakrament Potvrde. Oni su zajedno sa svojim roditeljima obnovili krsna obećanja te obećali vjernost Isusu i Crkvi.

Velika radost ovih dana je svakako i veći broj ministranata. Lijepo je vidjeti naše najmlađe i one malo starije od njih kako radosno, pobožno, pažljivo i sveto služe kod Božjeg oltara. Ohrabrujuće je vidjeti kako i roditelji doprate i prate na svetoj misi. Bogu smo zahvalni za našu zajednicu ministranata koja se ovih dana malo po malo širi i molimo Gospodina da upravo iz te zajednice pozove mladiće i djevojke koji će ga nasljedovati kao svećenici ili redovnice. Bog sam kaže: “I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete” (Mt 21,22). Pa molimo Gospodina na tu nakanu.

Nakon ovog podužeg izvještaja o danima koji su iza nas vrijedno je spomenuti i nagradni izlet naših mladih sudionika prikaza živih jaslica u Varaždin. Naši su mladi, zajedno sa svojim đakonom ponajprije posjetili franjevačku crkvu u kojoj su pogledali jedne od većih jaslica u gradu Varaždinu. Nakon toga uputili su se prema uršulinskom samostanu i uršulinskoj crkvi Rođenja Kristova gdje su ih pričekale drage sestre uršulinske. Mlade je pozdravila i sestra Rafaela koja je đakonu Dominiku predavala vjeronauk u školi kada je bio, kako je rekla „mali i sitni dečec“. Uz kratku okrepu koju su pripremile drage sestre, mladi su se uputili prema župnoj crkvi sv. Nikole gdje su također razgledali jaslice i zajedno s đakonom molili za sve mlade naše župe. Nakon toga ne red je konačno došao i Kapucinski trg i s nestrpljenjem iščekivano klizalište na kojem su mladi pokazali svoje umjetničke i one malo manje umjetničke pokretne. Padanje, ustajanje, klizanje, vratolomije, a ponajviše zajedništvo i druženje zajedno s đakonom na ledu svima je izmamilo osmjeh na lice, pa čak i prisutnim sugrađanima i sugrađankama koji su iz pozadine pratili ovu neobično veselu grupu mladih. Nakon klizanja, mladi su se uputili prema rodnoj župi đakona Dominika, prema Petrijancu na okrepu u župnom dvoru. Ovim putem zahvaljujemo DVD-u Cirkovljan na prijevozu.

Božićna radost je posebna radost, osobito kod najmlađih. Nastojmo ju neprestano održavati. I zato neka radost Božića potraje u srcima svih ljudi dobre volje, osobito u vama dragi naši župljani i pratitielji naše župne stranice.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat