SPOMEN SVETOG HUBERTA – ZAŠTITNIKA LOVACA

Fotografije uz članak 9
03.11.2021

U srijedu, 3. studenoga, župa sv. Jakoba st. ap. i Grad Prelog, zajedno sa članovima Lovačkog društva Prepelica, obilježili su spomen svetog Huberta. Sveta misa koja je bila predviđena u kapeli svetog Huberta kod Otoka bila je služena u župnoj crkvi zbog lošeg vremena. Svetu misu na čast sv. Huberta služio je župnik preč. Antun Hoblaj, dok je prigodnu homiliju uputio đakon Dominik koji je nastojao protumačiti tko je bio Hubert i kako je postao zaštitnik lovaca. 

Propovjednik je prisutne vjernike i lovce nastojao potaknuti na nasljedovanje primjera svetog Huberta, na zauzetost za drugoga, na molitvu i dobra djela te život u skrovitosti. Kazao je kako je Hubert sve svoje talente i materijalne dobitke stavio u službu drugima nakon obraćenja, ali je ujedno objasnio kako je obraćenje trajni proces na putu prema svetosti. Pa je tako pozvao prisutne i lovce neka budu sveci današnjice, neka budu sveci u svojoj svakidašnjici, u svojoj kući, na svome radnom mjestu, u lovačkim druženjima i lovu, u svim drugim najrazličitijim hobijima. Još je istaknuo kako nas male stvari, primjerice molitva jednog Očenaša ili Zdravomarije na čeki ili pak molitva nakon lova za sačuvan život mogu učiniti velikim u Božjim očima.

Svetu misu svojim su pjevanjem i anđeoskim glasovima animirali članovi župnog mješovitog zbora na čelu s voditeljicom mr. Jasminkom Pervan.

Nakon mise đakon Dominik je u ime župnika i župe posjetio lovce u njihovom lovačkom domu i sudjelovao na prigodnoj zakusci.

Našim lovcima iz lovačkog društva „Prepelica“ kao i svima drugima čestitamo njihov dan i želimo dobru kob.

Dominik Cestar, đakon

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat