U župi Prelog kolaudacija orgulja te proslavlja župni patron sv. Jakoba ap. st.

26.07.2023

U donjem Međimurju u župi Prelog svečanim misnim slavljem proslavljen je župni patron sv. Jakob apostol stariji. Toj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava koja je započela svetom misom u subotu navečer, a koju je predslavio domaći svećenik vlč. Antun Štefan, župnik u Šenkovcu. Drugi dan priprave, u nedjelju, svete mise predslavili su preč. Antun Hoblaj, župnik u Prelogu te Dominik Cestar, župni vikar u Prelogu.

Treći dan duhovne priprave bio je obilježen kolaudacijom obnovljenih župnih orgulja. Tim povodom svetu misu zahvalnicu za ovaj povijesni pothvat predslavio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup koji je u svojoj propovijedi istaknuo svoju radost i zahvalnost za ovu obnovu orgulja koje jesu, ali koje će i nadalje svirati, u zajedništvu glasova brojnih generacija koje dolaze, Bogu na slavu. Orgulje vjernicima koji ih slušaju i koji uz njih pjevaju pomažu da iz njihovih srdaca izađe ono najbolje, najljepše, najplemenitije i da se to vine u nebeske, duhovne sfere u kojima se Boga može dublje i bolje susresti. Orgulje su najmoćniji i najsloženiji puhački instrument koji ne može djelovati bez zraka i kao takve lijepa su slika Crkve istaknuo je otac biskup.

Orguljama upravlja orguljaš, učitelj, maestro koji sklada i daje život orguljama nastavio je biskup Radoš, a Bog je onaj koji upravlja, vodi i sklada poput Učitelja i Maestra u svojoj zajednici, u Crkvi. On piše melodije i daje svakom registru zvuk kako bi mogao zasvirati i uklopiti se u zajedničku melodiju Božje ljubavi.

Svece koje slavimo usporedio je s manualima, s tipkama koje Učitelj dodiruje kako bi zasvirao cijeloj crkvi, a ovih dana na osobit način svira po apostolu Jakovu. Biskup je istaknuo kako je apostol Jakov imao dobar sluh te se odazvao na Isusov poziv na Genezaretskom jezeru. U mnoštvu glasova i poziva, jedan je bio onaj poseban koji ga je dotaknuo i potaknuo na ostavljanje starog života da bi činio novi korak, učio novu melodiju, evanđeosku melodiju, Kristovu melodiju.

Otac biskup je okupljene vjernike potaknuo da budu svjesni kako su i oni registri, manuali i tipke u onim velikim orguljama koje zovemo Crkvom te kako nas Učitelj, Maestro poziva i želi preko nas u svijet slati skladne zvukove koji svojim životima svečano zahvaljuju i slave Boga.

Nakon svete mise uslijedio je blagoslov novoobnovljenih orgulja te je upriličena je koaudacija istih. Prigodnim riječima obratili su se u ime Grada Preloga gradonačelnik gosp. Ljubomir Kolarek koji je istaknuo povezanost i suradnju Župe i Grada na planu obnove sakralnih objekata i njihova inventara kao kulturnog dobra mjesne zajednice. Nakon njega riječ je uputila ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen – Koržinek koja je izrazila zadovoljstvo što kolaudacijom orgulja ovdje svjedočimo bogatu povijest kulturne baštine Međimurja, a istodobno se podsjećamo na nespornu umjetničku vrijednost neprocjenjivog hrvatskog orguljskog fundusa kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine te važnosti njegove zaštite, očuvanja, ali i kontinuirane skrbi.

Nakon ministrice prigodnu riječ o duhovnom značaju orgulja te i samoj povijesti uputio je mo. Miroslav Martinjak, dok je same župne orgulje kao instrument i njihov sastav predstavio gosp. Tomislav Faullend Heferer, voditelj umjetničke radionice Heferef iz Zagreba koja je i obnavljala orgulje. Nakon njega župnik preč. Antun Hoblaj izrazio je svoju zahvalnost za ovo obnovu te podijelio zahvalna priznanja svima onima koji su u njoj sudjelovali. Tako je priznanje primio mo. Višeslav Jaklin, Ministarstvo kulture i medija RH, Međimurska županija na čelu sa županom gosp. Matijom Posavcem i predsjednikom Županijske skupštine gosp. Dragutinom Glavinom, potom Grad Prelog na čelu sa gradonačelnikom gosp. Ljubomirom Kolarekom te predsjednikom Gradskog vijeća gosp. Đurom Ujlakijem, zatim tvrtka Tehnix, Komet te gosp. Stjepan i gđa Marija Hrešć, kao i gosp. Alojz Šestan.

Nakon prigodnih govora uslijedio je kratki glazbeni program u kojem su sudjelovali mo. Višeslav Jaklin na orguljama, Tomislav Ratković na trubi te sopranistica Katarina Toplek Horvat.

Na sam dan proslave sv. Jakoba, u utorak, svečano misno slavlje u zajedništvu s petnaestak svećenika predvodio je vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću, Prekrižju i Gornjem Oštrcu koji je na početku slavlja potaknuo okupljeni puk na preispitivanje obala vlastitog Genezaretskog jezera, vlastitog srca kojim Isus prolazi, poziva, govori i susreće.

U homiliji vlč. Vučak istaknuo je kako je danas ovdje svatko sa svojom nakanom koja može biti uvjetovana različitim načinom života. Motivi susreta s Isusov Kristom mogu biti različiti baš kao što je to bila situacija s majkom sinova Zebedejevih, Jakova i Ivana. Pozvao je okupljene da preispitaju što je to što i dalje odvlači, sapinje u susretu s Isusom; što je to što je potrebno ostaviti, koje mreže, koji čamac, koji otac ili majka da budemo potpuno Kristovima.

Na sam dan proslave sv. Jakoba pristigli su hodočasnici iz brojnih međimurskih župa te desetak hodočasnika pješaka iz Svetog Jurja na Bregu te Ivanovca.

Svima koji se utječu zagovoru ovog moćnog sveca, sv. Jakoba ap.st. Župa Prelog želi i moli da ih dragi Bog pogleda, blagoslovi i usliši njihove želje i prošnje.

foto: Studio Vipro

tekst: Dominik Cestar, župni vikar

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat