VIDEO - Kolaudacija orgulja u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu 2023.

Fotografije uz članak 1
09.08.2023

Pogledajte video snimku na poveznici:

VIDEO - Kolaudacija orgulja u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu 2023.

 

U donjem Međimurju u župi Prelog svečanim misnim slavljem proslavljen je župni patron sv. Jakob apostol stariji. Toj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava koja je započela svetom misom u subotu navečer, a koju je predslavio domaći svećenik vlč. Antun Štefan, župnik u Šenkovcu. Drugi dan priprave, u nedjelju, svete mise predslavili su preč. Antun Hoblaj, župnik u Prelogu te Dominik Cestar, župni vikar u Prelogu.

Treći dan duhovne priprave bio je obilježen kolaudacijom obnovljenih župnih orgulja. Tim povodom svetu misu zahvalnicu za ovaj povijesni pothvat predslavio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup koji je u svojoj propovijedi istaknuo svoju radost i zahvalnost za ovu obnovu orgulja koje jesu, ali koje će i nadalje svirati, u zajedništvu glasova brojnih generacija koje dolaze, Bogu na slavu. Orgulje vjernicima koji ih slušaju i koji uz njih pjevaju pomažu da iz njihovih srdaca izađe ono najbolje, najljepše, najplemenitije i da se to vine u nebeske, duhovne sfere u kojima se Boga može dublje i bolje susresti. Orgulje su najmoćniji i najsloženiji puhački instrument koji ne može djelovati bez zraka i kao takve lijepa su slika Crkve istaknuo je otac biskup.

Orguljama upravlja orguljaš, učitelj, maestro koji sklada i daje život orguljama nastavio je biskup Radoš, a Bog je onaj koji upravlja, vodi i sklada poput Učitelja i Maestra u svojoj zajednici, u Crkvi. On piše melodije i daje svakom registru zvuk kako bi mogao zasvirati i uklopiti se u zajedničku melodiju Božje ljubavi.

Svece koje slavimo usporedio je s manualima, s tipkama koje Učitelj dodiruje kako bi zasvirao cijeloj crkvi, a ovih dana na osobit način svira po apostolu Jakovu. Biskup je istaknuo kako je apostol Jakov imao dobar sluh te se odazvao na Isusov poziv na Genezaretskom jezeru. U mnoštvu glasova i poziva, jedan je bio onaj poseban koji ga je dotaknuo i potaknuo na ostavljanje starog života da bi činio novi korak, učio novu melodiju, evanđeosku melodiju, Kristovu melodiju.

Otac biskup je okupljene vjernike potaknuo da budu svjesni kako su i oni registri, manuali i tipke u onim velikim orguljama koje zovemo Crkvom te kako nas Učitelj, Maestro poziva i želi preko nas u svijet slati skladne zvukove koji svojim životima svečano zahvaljuju i slave Boga.

Nakon svete mise uslijedio je blagoslov novoobnovljenih orgulja te je upriličena je koaudacija istih. Prigodnim riječima obratili su se u ime Grada Preloga gradonačelnik gosp. Ljubomir Kolarek koji je istaknuo povezanost i suradnju Župe i Grada na planu obnove sakralnih objekata i njihova inventara kao kulturnog dobra mjesne zajednice. Nakon njega riječ je uputila ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen – Koržinek koja je izrazila zadovoljstvo što kolaudacijom orgulja ovdje svjedočimo bogatu povijest kulturne baštine Međimurja, a istodobno se podsjećamo na nespornu umjetničku vrijednost neprocjenjivog hrvatskog orguljskog fundusa kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine te važnosti njegove zaštite, očuvanja, ali i kontinuirane skrbi.

Nakon ministrice prigodnu riječ o duhovnom značaju orgulja te i samoj povijesti uputio je mo. Miroslav Martinjak, dok je same župne orgulje kao instrument i njihov sastav predstavio gosp. Tomislav Faullend Heferer, voditelj umjetničke radionice Heferef iz Zagreba koja je i obnavljala orgulje. Nakon njega župnik preč. Antun Hoblaj izrazio je svoju zahvalnost za ovo obnovu te podijelio zahvalna priznanja svima onima koji su u njoj sudjelovali. Tako je priznanje primio mo. Višeslav Jaklin, Ministarstvo kulture i medija RH, Međimurska županija na čelu sa županom gosp. Matijom Posavcem i predsjednikom Županijske skupštine gosp. Dragutinom Glavinom, potom Grad Prelog na čelu sa gradonačelnikom gosp. Ljubomirom Kolarekom te predsjednikom Gradskog vijeća gosp. Đurom Ujlakijem, zatim tvrtka Tehnix, Komet te gosp. Stjepan i gđa Marija Hrešć, kao i gosp. Alojz Šestan.

Nakon prigodnih govora uslijedio je kratki glazbeni program u kojem su sudjelovali mo. Višeslav Jaklin na orguljama, Tomislav Ratković na trubi te sopranistica Katarina Toplek Horvat.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat