ZLATNI JUBILEJ BRAČNIH PAROVA

Fotografije uz članak 12
06.11.2021

U subotu 6. listopada 2021. trinaestero parova proslavilo je obljetnicu svoga vjenčanja. Kako je i sam župnik Hoblaj istaknuo, te davne 1971. godine u župi Prelog svoju uzajamnu ljubav do kraja života obećala su i sakramentom ženidbe potvrdila  54 para.

Na svečano obilježavanje ove zlatne obljetnice parovi su bili praćeni svojim najbližima. Okupili su se ispred župne crkve te su u svečanoj procesiji uz instrumentalnu pratnju orgulja ušli u crkvu, baš kao i na dan svoga vjenčanja. Svetu misu predslavio je preč. Antun Hoblaj, preloški župnik uz sudjelovanje đakona Dominika.

Na početku svete mise župnik je pozdravio sve prisutne, na osobit način parove koji su se odazvali i došli obnoviti svoja obećanja vjernosti i ljubavi. Zatim je pročitao imena svih parova koji su se vjenčali 1971. u župnoj crkvi te pozvao na molitvu za one koji više nisu na ovozemaljskom putovanju.

Preč. Hoblaj u svojoj homiliji je istaknuo kako su slavljenici prošli zaista dug put zajedničkog suživota, no to ne bih uspjeli bez međusobnog razumijevanja i neumornog praštanja po uzoru na onoga koji oprašta svakome - Krista Gospodina. Pozvao je parove na prisjećanje onih lijepih trenutaka prije i poslije vjenčanja zabilježene možda i pokojom, danas požutjelom i izblijedjelom, fotografijom. Jednako tako pozvao ih je i na prisjećanje onih trenutaka koji su bili bremeniti i kojih se nerado sjećaju. Propovjednik je istaknuo kako je za sve te trenutke potrebno zahvaliti ponajprije dragome Bogu, a onda i međusobno jedni drugima. Iz svakog dobrog trenutka kao i iz onih loših, iz križeva, rađali su se nebrojeni blagoslovi kojih možda i nismo svjesni sve do danas.

Nadovezujući se na evanđelje o mudrom čovjeku koji sagradi kuću na stijeni, župnik Hoblaj pohvalio je prisutne parove koji su svoj život i svoj brak mudro izgradili na čvrstoj stijeni - Bogu. Potaknuo je i sve druge prisutne muževe i žene na njegovanje sličnog primjera povjerenja u Boga i dragog supružnika odnosno supružnicu. Župnik je u svojoj propovijedi zahvalio parovima na primjeru ustrajnosti i svim blagoslovima i aktivnostima koji su se kroz njihove živote i brakove očitovali bilo na župnom području, bilo na društveno - političkom životu, bilo na kulturnom ili u dobrovoljnim služenjima mjesnoj zajednici.

Propovjednik je također spomenuo kako su se te davne 1971. godine svi oni vjenčali u vrijeme velike neimaštine, ali to ih nije sprečavalo u međusobnom suživotu, iako su prošli najrazličitije poteškoće i protivštine. Osim toga, parove je preč. Hoblaj usporedio s mudrim djevicama iz Svetoga pisma koje su imale i svjetiljke i ulja. Svjetiljke su, kazao je župnik oni sami, a ulje je bila i dalje jest njihova vjera. Bez nje danas ne bih stajali ovdje pred nama zajedno jedni kraj drugih i bez te vjere danas ne bih obnavljali dana obećanja.

Nakon završene službe riječi euharistijskog slavlja župnik je parove pozvao na međusobno obavljanje danih obećanja, nakon čega je slijedio i blagoslov njihovih prstena kao simbola doživotne ljubavi i vjernosti. Nakon toga, župnik je nastavio misno slavlje čijoj je ljepoti, uzvišenosti i svečanosti trenutka doprinio župni mješoviti zbor pod ravnanjem mr. Jasminke Pervan. Nakon proslavljene euharistije župnik je parove pozvao na zajedničko fotografiranje kao i na malu proslavu, odnosno prigodnu zakusku u pastoralnom centu bl. Alojzija Stepinca.

Slavlju se pridružio i gospodin Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga koji je na osobit način slavljenicima čestitao pedesetu obljetnicu zajedničkog života. Zahvalio je i gospodinu Ivanu Gradečaku na okupljanju parova. Ovim povodom gradonačelnik je slavljenicima poklonio i tortu koju je radosno razrezao i podijelio prisutnima.

I mi se kao župa pridružujemo čestitkama slavljenicima u povodu njihove velike, zlatne obljetnice međusobnog poštovanja, razumijevanja, služenja, praštanja i ljubavi. Dobri Bog neka ih i dalje prati na njihovom životnom putu. Svima onima koji nisu više među nama i preselilu su se kod Gospodina pokoj vječni neka je i svjetlost vječna.

A ovo su imena parova koji su vjenčani te godine:

Ivan Bermanec i Dragica Kavran
Ivan Vlah i Katarina Pintarić
Ivan Kovačić i Ana Pintarić
Josip Žužić i Milica Zvornik
Franjo Petković i Ivanka Horvat
Franjo Maković i Anica Tomašić
Ivan Kovač i Bernardica Glavina
Josip Đuran i Marija Bermanec
Antun Sermek i Vidosava Arsenijević
Pavo Zadravec i Đurđica Marđetko
Josip Potarić i Magdalena Židov
Alojzije Grabant i Đurđica Živolić
Josip Bermanec i Jelena Švenda
Franjo Švelac i Vera Goričanec
Vjekoslav Slivar i Katarina Čajavec
Đuro Žeželj i Terezija Vučenik
Ivan Rajher i Marija Pandur
Ivan Orešković i Štefanija Mikec
Franjo Petrić i Đurđica Biljana Stojković
Ivan Vućica i Marija Pavčec
Ignacije Hižman i Spomenka Đurđica Švenda
Franjo Sakal i Marija Đermadi
Josip Bemanec i Đurđica Kolar
Franjo Novak i Štefanija Belić
Josip Perenc i Viktorija Filipić
Josip Antolek i Anica Crnčec
Stjepan Belić i Nada Balent
Josip Židov i Dragica Mikec
Stjepan Dolenčić i Đurđica Kralj
Josip Kukoljan i Marija Logožar
Kajetan Strbad i Vera Jurčan
Alojzije Vuk i Terezija Slaviček
Miljenko Vučićević i Ana Najman
Ivan Habuš i Ljubica Matulin
Josip Puhalković i Neselka Boras
Josip Ferenčak i Nera Kurtanjek
Ivan Novak i Milica Kolenko
Antun Čonkaš i Štefanija Režek
Alojzije Čonkaš i Jelena Reif
Đuro Matić i Marija Slaviček
Josip Fleten i Štefanija Horvatić
Ignacije Šestan i Marija Šimunić
Franjo Švenda i Zlata Kovačić
Stjepan Radiček i Veronika Jeđud
Ivan Vadas i Majira Madić
Antun Grabant i Cecilija Glavina
Stanko Dugandžić i Zlata Marcinjaš
Stjepan Žilajković i Eva Dretović
Đuro Petković i Angelina Kunst
Silvan Krt i Franciska Pongrac
Ivan Josip Gradečak i Katarina Kozarić
Dragutin Glavina i Ksenija Martinec
Drago Zadravec i Ana Vlašić
Ivan Juras i Žlanlj
Ivan Kovačić i Ana Jakubak

Crvenom bojom označeni su parovi koji su prisustvovali proslavi obljetnice.

Dominik Cestar, đakon 

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat