Hodočašće u Zrin

Fotografije uz članak 10
14.09.2019

14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa pastoralni suradnici, pjevači, volonteri župnog Caritasa i Misijske zajednice te drugi župljani naše župe hodočastili su u Zrin na obilježavanje 76. obljetnice stradanja stanovnika Zrina.

 

Rodno mjesto slavnog Nikole Šubića Zrinskog doživjelo je 9. i 10. rujna 1943. najstrašniji trenutak svoje povijesti kada su partizani i četnici ubili velik broj Zrinjana, spalili župnu crkvu Našašća svetog Križa, uništili cijelo selo, a ostatak Hrvata prognali. Komunističke vlasti preživjelim Zrinjanima oduzeli su imovinu i zabranili im povratak u Zrin. Strašan zločin bio je sustavno zataškavan dugi niz desetljeća od strane komunističkog režima. Ipak, istina o ukupno 291 ubijenom Zrinjaninu u vremenu Drugog svjetskog rata nije mogla zauvijek ostati skrivena. Na mjestu nekad srušene crkve podignuta je nova, spomen crkva Našašća svetog Križa na pročelju koje je postavljena ploča s imenima svih 291 ubijenih Zrinjana.

 

Ovogodišnje obilježavanje stradanja Zrinjana okupio je velik broj hodočasnika iz cijele Hrvatske. Na početku programa, na prostoru ispred spomen crkve, hodočasnicima se obratio domaći biskup, mons. Vlado Košić koji je zahvalio svima koji su pomogli izgradnju spomen crkve. Zatim su pročitana imena svih žrtava, a u trenutku blagoslova spomen-crkve po prvi puta nakon blagdana Male Gospe 8.9.1943., nakon predugih 76 godina oglasilo i zvono koje će od sada nadalje slati poruku istine o Zrinu čitavome svijetu, a ujedno i uporno pozivati da svoj pogled usmjerimo prema Bogu u iskrenoj molitvi za sve žrtve te za mir u našoj dragoj domovini Hrvatskoj.

 

Sveto misno slavlje i blagoslov spomen crkve predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, ravnateljem Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Markom Cvitkušićem te s još tridesetak svećenika. Uz brojne predstavnike civilne vlasti i vojske, slavlje su svojom prisutnošću uzveličale i neke od Hrvatskih povijesnih vojnih postrojbi, među kojima i Zrinska garda Čakovec.

Vezani sadržaj

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat