Kako zajednički razmišljati nad biblijskim tekstom?

Fotografije uz članak 1
28.03.2020

Što nam je potrebno?

 • Sveto Pismo (najbolje je uzeti Bibliju u ruke, ali – ovisno o situaciji – možemo i isprintati tekst odlomka kojeg želimo razmatrati)
 • Zapaljena svijeća na stolu
 • Papiri i olovke (notes ili bilježnica)

Neka netko od članova obitelji bude „voditelj“ molitve, osobito ako su prisutna djeca.

 1. Okupimo se oko stola (ili drugog prikladnog mjesta). Zapalimo svijeću i otvorimo Sveto Pismo na mjestu koje želimo razmatrati. Najbolje je uzeti nedjeljno evanđelje ili evanđelje od dana.
 2. Napravimo znak križa i izmolimo uvodnu molitvu. To može biti „Oče naš“ ili neka druga molitva, ali i molitva koju će netko od članova obitelji svojim riječima naglas izreći.
 3. Pročitamo tekst polako i s razumijevanjem. Ako su s nama i djeca, objasnimo im nepoznate riječi u tekstu i pokušajmo im približiti tekst na način koji će njima biti razumljiv. Čitajući tekst, pokušajmo zamisliti kao da ga prvi put čujemo. Ako je moguće, pokušajmo zamisliti mjesto i ljude koji se u tekstu spominju. Pokušajmo se uživjeti u pročitani tekst, kao da smo i mi dio tog događaja. Ako je potrebno, tekst netko može pročitati i drugi put; dok ostali članovi zatvorenih očiju slušaju. Dajmo priliku djeci da nam opišu detalje oko toga kako su zamislili tu situaciju!
 4. Neka svatko za sebe pokuša dati naslov odlomku kojeg smo pročitali. Ovdje možemo biti kreativni; pokušajmo dati neki naslov tekstu. Svatko za sebe može taj naslov zapisati na mali papirić i nakon nekog vremena ući u razgovor s drugim članovima obitelji. Svatko neka objasni što ga je potaklo da stavi baš taj naslov.
 5. Na taj papirić, neka svatko napiše dvije ili tri rečenice vezane uz sadržaj teksta. Što nam možda nije jasno; ili što nas se posebno dojmilo; što nam se čini važno podijeliti s članovima naše obitelji… Kad svi završe, neka svatko ima priliku ukratko izreći svoja pitanja, misli ili eventualno nejasnoće…
 6. Nakon toga, svaki član obitelji neka na papirić napiše barem jednu molitvenu nakanu. Kad svi završe, svatko će naglas pročitati svoju molitve naglas. Osobito potaknimo najmlađe da napišu i izreknu naglas svoju molitvu.
 7. Na kraju izrečenih nakana: izreći molitvu Oče naš i zaključiti molitvu znakom križa.

Poslije razmatranja:

 • Potaknimo djecu da nacrtaju neki motiv vezan uz odlomak koji smo pročitali.
 • Ostali mogu zapisati na papir neku svoju molitvu ili misli. Razmišljajući o biblijskom tekstu tijekom dana, može se i naknadno nešto dopisati u taj notes ili bilježnicu. S vremenom će nam on postati poput malog duhovnog dnevnika.
 • Neka Sveto Pismo ostane otvoreno na prikladnom mjestu tako da ga tijekom dana češće možemo uzeti u ruke.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat