KLUB "DUGA"

Fotografije uz članak 8

Kada bi bili promatrač, koji sa strane prati događaje u Klubu Duga, od samog početka susreta pa do razilaženja članova, sigurno bi vas impresioniralo ozračje koje vlada u prostoru u kojem se odvijaju druženja članova kluba. Osnovani smo na inicijativu Caritasa Prelog i našeg župnika. Počeli smo u vrtićkim prostorijama, zatim u vjeronaučnoj dvorani na Župnom dvoru, a sada imamo svoje prostorije u Glavnoj 51.

Što se događa u kratka dva sata, svake srijede?

Sve nas zanima ima li kakvih važnih novosti kod članova ili se što posebno dogodilo od proteklog susreta, tako da svaki član podjeli s grupom događaje proteklog tjedna. Ima li važnih informacija za klub, one se iznose nakon pojedinačnih izvještaja. Nakon toga obično ponovimo himnu kluba i dogovorimo se što ćemo raditi na susretu.


Prvih nekoliko susreta obilježena su proslavama rođendana članova, rođenih u ljetnim mjesecima, a zatim na red dolaze i oni rođeni početkom školske godine. Bogate gozbe pokušavamo uravnotežiti socijalnim i motoričkim igrama ili plesom. Teško bi među nama pronašli osobu kojoj se ne sviđaju ovakva druženja. No ne želimo da prva pomisao na naša druženja budu odlični kolači i ples, a tome u prilog idu važni blagdani i praznici, koji nas inspiriraju i potiču da učinimo nešto kreativno i da svoju kreativnost pokažemo našim sugrađanima. Kako se bliži vrijeme blagdana, počinjemo se pripremati i za nešto ozbiljniji i mirniji rad. Dogovorimo se čime ćemo se predstaviti našim sugrađanima i kako ćemo to učiniti. Odličnih ideja je mnogo, a izabiremo onu, koja se sviđa većini nas. Svaki od nas pridonosi materijalom, idejom, svojim radom i kreativnošću. Svaki od nas unese u rad nešto sebe i nešto svojega, pa se nerijetko iznenadimo nad skrivenim talentima. Neće biti pretjerano, ako kažemo da su radovi zaista krasni i nije ni čudno što se njima želimo prikazati i pohvaliti. Dogovorimo mjesto i vrijeme na kojem nas naši sugrađani mogu naći i kupiti naše radove. Želimo ljude upozoriti da u njihovoj blizini postojimo i mi, i da isto tako možemo pridonijeti za svoj klub, a i učiniti nešto za našu zajednicu.

Tome, da više nismo tako nepoznati našim sugrađanima pridonosi i tradicionalni humanitarni koncert, koji svake godine u veljači organiziraju učenici Srednje škole Prelog. Sudionici koncerta su svi učenici, koji žele pridonijeti radu kluba, a to je ujedno i prilika, da publici pokažu kakvi se glazbeni talenti skrivaju među njima. Koncert iskoristimo da i mi pokažemo naš glazbeni talent – na završetku izađemo na pozornicu i otpjevamo našu novu himnu “Pjesmu prijatelju”. Prihod od koncerta daruje se “Dugi”, a u darovanje kluba se uključio i grad iznosom u visini iznosa prikupljenog od ulaznica koncerta.

Osim što se sastajemo u klubu, volimo se priključiti i zabavama izvan kluba. Svake godine odlično se zabavimo na Valentinovom plesu koji organizira Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije koja je ove godine prvi puta bila organizirana u prostorima restorana “Kristal” u Čakovcu. Valentinov ples je svake godine sve bolji i sve je manje prostora za ples, jer dolazi sve više ljudi, koji znaju da će ih tamo dočekati dobra zabava.

U proljetnim i ljetnim mjesecima vrijeme volimo provoditi u prirodi, tako da susrete organiziramo u parku i dobro se zabavimo uz socijalne igre i igre natjecanja, a volimo se odvesti i na krasna mjesta izvan Preloga. Tako smo u lipnju posjetili Zelengaj u Goričanu, predivno mjesto na kojem smo se zagrijavali se zabavnim igrama i hladili hladnim pićima.

Članovi kluba priključili su se i hodočašću u Mariju Bistricu koju je organizirao župni Caritas. Moramo spomenuti da župni Caritas u tjednu župnog Caritasa posjeti klub i donira didaktičke materijale, koji su potrebni članovima kluba. Druženje u klubu nastojimo učiniti što zanimljivijim, ali sadržaj nije ono što susret čini tako posebnim. Najveći napredak osjeća se upravo u brizi koju članovi iskazuju jedan prema drugom i način na koji se odnose jedan prema drugom. Članovi se sve više otvaraju i svoja raspoloženja i osjećaje otvoreno iskazuju. Nije više potrebno neprekidno usmjeravanje članova, dovoljan je pokret ili pogled i jasno je što je potrebno učiniti. Trud uložen u poticanje članova, da sami govore o sebi i svojim doživljajima, da izraze svoje želje, potrebe, da brinu jedan o drugom i da se primjereno odnose prema drugima očituje se u atmosferi koja vlada među članovima. I to je ono što naše susrete čini dragocjenima.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat