NAKON 350 GODINA PETAR ZRINSKI I FRAN KRSTO FRANKOPAN U BEČKOM NOVOM MJESTU DOBILI SPOMENIK

24.04.2022

U povodu Dana Međimurske županije i 351. obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u austrijskom Wienerneustadtu, svečano je otkriven spomenik hrvatskim junacima i povijesnim velikanima. Autor spomenika je čakovečki kipar Mihael Štebih, a postavljen je na pravom i dostojanstvenom mjestu, u parku u koji se nalazi 100-tinjak metara od tragične smrti Zrinskog i Frankopana. U čast dvojice junaka 30. travnja obilježava se kao Dan Međimurske županije, a Hrvatski sabor je 2011. proglasio taj datum Spomendanom Zrinskog i Frankopana, čiji se posmrtni ostaci od 1919. čuvaju u zagrebačkoj katedrali. Inicijativa za postavljanjem spomenika potekla je zahvaljujući suradnji Zrinske garde Čakovec, Međimurske županije i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Najprije su se okupljeni uputili prema gradskom parku do spomenika ovoj dvojici velikana gdje su održani prigodni govori župana g. Matije Posavca, gradonačelnice Čakovca gđe. Ljerke Cividini, predstavnika Zrinske garde Čakovec i drugih, dok je spomenik blagoslovio preč Hoblaj.

Nakon toga, misu zadušnicu u konkatedrali za pokojne Zrinskog i Frankopana predvodio je preč Antun Hoblaj, preločki župnik koji je u svojoj homiliji okupljene potaknuo na neustrašivo svjedočenje vjere u Krista Uskrsloga, baš poput mučenika Zrinskog i Frankopana. Oni su, svjesni kako je smrt, nažalost ona mučenička, bila neizbježna spremno i svjesno svoj život predali u ruke Božjem sudu, Božjem milosrđu. Naglasio je kako je upravo ova nedjelja Nedjelja božanskog milosrđa kada se na osobit način spominjemo nezaslužene Božje ljubavi i dobrote. Kazao je kako je lijepa i snažna poveznica između ova dva hrvatska mučenika iz ljubavi prema domovini sa svim ostalim mučenicima koje Crkva štuje. Na temelju evanđelja, propovjednik je okupljenima kratko naznačio važnost Kristove poruke i pozdrava: Mir vama. Kazao je kako bez mira u srcima i među ljudima koji jedino Krist daje, nema boljitka ni napretka u nijednom društvu.

O značaju postavljenog spomenika svjedoči velik broj okupljenih koji su nazočili svečanosti. Iz povijesti se mora učiti i uzimati one poruke koje nam pomažu graditi našu budućnost kvalitetnijom i boljom.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat