OBILJEŽEN 28. TJEDAN CARITASA U ŽUPI PRELOG

01.10.2023

U župi sv. Jakoba ap. st. u Prelogu bogatim programom obilježen 28. tjedan župnog Caritasa koji je završio središnjim misnim slavljem u nedjelju 1. listopada proslavom Kruničarskog proštenja, spomendana Blažene Djevice Marije od Krunice, čiji se oltar nalazi u župnoj crkvi.

Tjedan Caritasa započeo je u nedjelju 24. rujna uobičajenim predstavljanjem programa i podjelom pripremljenih letaka. Tema ovogodišnjeg Tjedna Caritasa bila je Biblija – Božja riječ. Dan nakon, u ponedjeljak, župljani su mogli iskazati svoju konkretnu ljubav prema potrebitima donoseći cijeloga dana u prostorije Caritasa potrepštine, hranu i druga materijalna sredstva. Dan je zaključen večernjom svetom misom koju je predslavio mons. Antun Sente, rektor svetišta sv. Josipa u Karlovcu koji je u nadahnutoj homiliji nastajao okupljenim vjernicima približiti sv. Josipa i njegovo slušanje i osluškivanje, ali i vršenje Božje riječi. Osim toga, zahvalio je svima onima koji su dugogodišnji vjerni i revni pretplatnici Glasnika sv. Josipa.

Utorak je bio posvećen starijim i bolesnim osobama župe koje su marljive i vrijedne članice i volonterke Caritasa u jutarnjim satima obišle i pohodile u njihovim obiteljskim domovima i kućama. Dan je bio zaključen večernjom svetom misom koju je predslavio župni vikar Dominik Cestar zajedno s župnikom Antunom Hoblajem za vrijeme koje je bila mogućnost primanja bolesničkog pomazanja, a nakon svete mise održana je Biblijska večer s temom Lectio divina koju je moderirao župni vikar.

Srijeda je uobičajeno posvećena osobama s posebnim potrebama, invaliditetom i teškoćama u razvoju te su se tom prigodom u popodnevnim satima okupili članovi i volonteri kluba „Duga“ u pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“. Okupljene su pozdravili župnik Hoblaj, gradonačelnik Preloga g. Kolarek te predsjednica Caritasa gđa Mesmar. U sklopu susreta održano je i predavanje o načinu rada i ophođenja s osobama koje su potrebne pomoći ili imaju određene poteškoće i smetnje.

Četvrtak jest Dan euharistije i tom prigodom večernju svetu misu predslavio je župnik in solidum župe Ludbreg Petar Mlakar, a kasnije je predvodio euharistijsko klanjanje u zajedništvu s članicama molitvene zajednice Krvi Kristove iz Ludbrega, oko čije duhovnosti se okupljaju i volonterke župnog Caritasa u Prelogu.

Petak je već tradicionalno u slavljeničkom tonu te su tako i ove godine priliku za proslaviti svoj rođendan imali osamdesetgodišnjaci ove župe. Najprije su svetom misom koju je predslavio župnik Hoblaj zajedno s vikarom Cestarom imali prilike zahvaliti Gospodinu na daru života, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje, podjela simboličnih poklona te procesija u pratnji Limene glazbe mladih puhača iz Preloga do pastoralnog centra gdje su zajedno sa svojim prijateljima i obiteljima imali mogućnost proslave rođendana. Tim prigodom obitelji slavljenika pripremili su prigodne torte dok je Grad Prelog slavljenicima pripremio prigodno slavljeničko piće, a župa se pobrinula za glazbeni tamburaški dio.

Subota je u znaku kruha i zahvalnosti pa je tako u jutarnjim satima organizirana izložba i prezentacija kruha, pekarskih proizvoda i plodova zemlje kako ispred župne crkve na Trgu sv. Jakoba tako i na glavnom gradskom trgu. Dan je završio večernjom svetom misom u čast bl. Djevici Mariji i procesijom sa svijećama.

Nedjeljni dan započeo je jutarnjom svetom misom te se nastavio slavljem svečane mise poldanjice koju je predslavio vlč. Matija Filipović župni vikar župe sv. Nikole u Varaždinu. Nadahnutom homilijom okupljene vjernike pozvao je na slušanje i vršenje Božje riječi. Istaknuo je kako nam Bog svakoga dana daje priliku da se predomislimo u našim mislima, gestama i riječima te počnemo činiti bolje i drugačije upravo poput onog prvog očevog sina iz nedjeljnog evanđeoskog odlomka koji je negodovao, ali  se predomislio i otišao u vinograd. Na svetoj misi u koncelebraciji bili su domaći svećenici te svećenici Preločkog dekanata. 

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat