Sinodalni susret u pastoralnom centru bl. Alojzije Stepinac

Fotografije uz članak 3
16.02.2022

Prošlog tjedna u srijedu 16. veljače u večernjim satima održan je sinodalni dekanatski susret Preločkog dekanata u našem pastoralnom centru. Naime, Varaždinska biskupija u korizmi započinje sinodska savjetovanja i susrete u župama diljem biskupije. Nakon otvaranja sinode za čitavu Crkvu u Vatikanu 10. listopada prošle godine, tjedan dana kasnije otvorenje sinodskog hoda bilo je u biskupijama diljem svijeta.

Želja je Svetog Oca da Crkva iznova posvijesti sebi da je ona Crkva na putu, da je obitelj koja zajedno putuje prema cilju. Tema sinodalnog hoda je: Zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Želja je da se iskustvo iz cijele Crkve slije do listopada 2023. na jedno mjesto i da to bude baština Crkve. Ne da se pretoči u jedan dokument koji će izići, nego da bude bilo koje će teći dalje. Osvježiti Crkvu, izmijeniti iskustva, pokrenuti ono što je stalo i ići dalje. Naprijed.

Tajnik Povjerenstva vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik zajedno s gđom. Mirjanom Dukić predstavili su tehničke aspekte, organizaciju plan i provedbu sinodskih savjetovanja i susreta u župnim zajednicama prisutnim župnicima, đakonu te župnim koordinatorima našega dekanata. Podsjećajući na svetopisamski tekst o Isusovom čuda u Kani Galilejskoj gosti predavači su pozvali okupljene da svoj doprinos ovom sinodskom hodu, da dadnu sebe kako bi „napunili posude vodom“, da se odazovu, uključe, služe svojim župnim zajednicama i potaknu ih na zajednički hod Crkve.

Susret je završio prigodnim zajedničkim druženjem svih prisutnih sudionika.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat