Spomendan svete Cecilije

Fotografije uz članak 13
22.11.2022

Utorak, 22. studenoga poznat je datum među svima onima koji se bave liturgijskom glazbom. Toga dana crkva obilježava spomendan svete Cecilije, zaštitnice liturgijskog pjevanja.

Svečano je bilo i u našoj župi gdje su se na večernjoj svetoj misi okupili zborovi koji djeluju u našoj župi. Župni zbor sv. Jakoba, zbor sv. Lovro iz Cirkovljana, Dječji zbor „Ribari sv. Jakoba“ te pjevački zbor umirovljenika Grada Preloga svojim su glasovima dali hvalu Bogu i  tako uzveličali ovu svetu liturgiju, dok su gđa. Jasminka Pervan te gđa. Ljubica Crnčec svojim sviranjem upotpunile sveto slavlje.

Svetu misu predslavio je župnik vikar Dominik Cestar uz suslavljenje župnika preč. Antuna Hoblaja. Predslavitelj vlč. Dominik izdvojio je dvije karakteristike svete Cecilije: ljubav prema Crkvi i siromašnima te svjedočanstvo života.

U svojoj homiliji, propovjednik je pozvao okupljene vjernike, na osobit način pjevače i svirače na nasljedovanje svete Cecilije. Naglasio je kako bi svim vjernicima životni cilj trebao biti postati svetim, postati Bogu milima, Božjim ugodnicima.

„Mi nismo sveci, nismo ni blaženici; obični smo grešni ljudi potrebni trajnog obraćenja i hoda u vjeri prema svetosti. Mi možemo krenuti od sebe i svoje obitelji. Svjedočanstvo vjere svi možemo i moramo davati, inače smo kršćani samo u župnim maticama, a u stvarnosti daleko od toga.“ kazao je vlč. Dominik.

Propovjednik je poticajnim mislima nastojao potaknuti okupljene vjernike na što veće zalaganje, doprinos i ugradnju u svoju župnu zajednicu kojoj pripadaju. 

„Neka naše sudjelovanje u župi ne bude od našeg suviška. Neka naš suživot sa župnom zajednicom bude trajan i konstantan, započet već od obiteljskog doma.“ istaknuo je predslavitelj.

Nakon euharistijskog slavlja, zajedničko druženje i agape nastavilo se u pastoralnom centru bl. Alojzije Stepinac.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat