SVETA CECILIJO, ZAŠTITNICE GLAZBE I GLAZBENIKA - MOLI ZA NAS

22.11.2021

Slijedeći katolički kalendar, svake godine 22. studenoga obilježava se spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, Božje ugodnice koja je zaštitnica glazbe i glazbenika.

Tim povodom u župnoj crkvi sv. Jakoba st. ap. preč. Antun Hoblaj predslavio je euharistijsko slavlje s nakanom za sve pjevače i glazbenike s područja župe. Na večernjoj svetoj misi okupili su se župni zbor predvođen gđom Jasminkom te naše mlade nade „Ribari sv. Jakova“ osnaženi glasovima članica zborske sekcije Udruge umirovljenika predvođeni gđom Ljubicom.

Prigodnu i poticajnu homiliju uputio je đakon Dominik Cestar koji je na početku istaknuo dvije karakteristike svete Cecilije: ljubav prema Crkvi i siromašnima te svjedočanstvo života. Đakon je Ceciliju usporedio sa udovicom iz evanđelja koja je predala cijelu sebe. Udovica Cecilija, je baš kao i udovica pred kraj svoga života Crkvi i potrebitima predala sav svoj žitak. Đakon je pozvao prisutne na nasljedovanje tog primjera. Pozvao je i ohrabrio pjevače, svirače i druge da svojoj Crkvi i župi, a to smo svi mi kako je istaknuo, daju sebe; ne od viška vremena nego sebe i sve svoje sposobnosti, darove i mogućnosti.

Propovjednik je prisutne potaknuo na nasljedovanje i druge svetičine karakteristike, a to je davanje svjedočanstva vjerničkog života, svjedočanstva vjere. Osobito je potaknuo prisutne roditelje na davanje kršćanskog primjera života svojoj djeci u svojoj obitelji koja je, kako je kazao, Crkva u malom, to jest župa u malom.

Na kraju svete mise preč. Hoblaj zahvalio je svim prisutnim pjevačima i sviračima na odazivu i dolasku na proslavu njihove zaštitnice te ih ujedno pozvao na pripremljenu zakusku u pastoralni centar bl. Alojzije Stepinac. Za okrepu nakon mise zaslužne su vrijedne i marljive ruke naših gospođa Božice i Anice te gospodina Matije na čemu im iskreno zahvaljujemo, dok svim pjevačima i pjevačicama, glazbenicima, orguljašima i sviračima čestitamo njihov dan.

Ujedno koristimo priliku pozvati nove članove i članice na aktivno sudjelovanje u animaciji liturgije svojim talentima bilo pjevanja bilo sviranja. Naše voditeljice zborova, kako mlađeg tako i starijeg (župnog) radosno vas očekuju. I nije bitno zna li netko pjevati savršeno ili malo manje savršeno – bitna je volja i želja za slavljenjem Gospodina – ostalo se lako nauči.

Dominik Cestar, đakon

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat