Sveta nedjelja u čast Predragocjenoj Krvi Kristovoj proslavljena u ludbreškom svetištu

05.09.2021

U nedjelju, 5. rujna 2021. hodočastili smo u Svetište Predragocjene Krvit Kristove u Ludbreg kako bi odali počast Predragocjenoj Krvi Kristovoj. Naime, euharistijsko čudo dogodilo se u 15. stoljeću u Ludbregu kad svećenik nije vjerovao da će se vino tijekom pretvorbe pretvoriti u krv dok mu se nije stvorila u kaležu. Svećenik se na prvu ruku prepao i brzo je dao tu krv zazidati u zid i dugi niz godina je šutio o tome. Kaže predaja da nije mogao mirno umrijeti dok nije otkrio tajnu svećeniku koji je nakon njega došao u službu. Zajedno su pronašli krv i taj se događaj pročuo među narodom. Vjernici su potom počeli dolaziti u Ludbreg moliti zagovor Boga za svoje nevolje. Ondje je podignut sakralni objekt izgrađen 1996. godine temeljem zavjeta Hrvatskog sabora iz 1739. godine. Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu jedino je euharistijsko svetište u Hrvatskoj.

Na hodočašće je pošlo 50-toro župljana pješke i biciklima uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera. Nakon što smo pristigli uputili smo se zajednički u Župnu crkvu da bismo iskazali štovanje Predragocjenoj Krvi. U cintoru oko crkve veliki broj svećenika je ispovijedao. U 9.45 sati krenula je procesija prema crkvi na otvorenom. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo svećenika i biskupa iz svih dijelova Hrvatske i drugih zemalja.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. László Német, zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. U koncelebraciji su bili i apostolski nunciji u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua te biskupi Zagrebačke metropolije: mons. Vlado Košić, sisački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup te domaćini mons. Bože Radoš, varaždinski biskup i mons. Josip Mrzljak, umirovljeni biskup, uz brojne svećenike Zagrebačke metropolije.

Prije samog misnog slavlja okupljene je pozdravio domaći župnik i čuvar svetišta mons. Josip Đurkan, a potom i akademik Reiner koji je izrazio osobitu čast i zadovoljstvo što je ponovno u Ludbregu, poručivši kako je svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu mjesto, ne samo molitve i vjere, već i najčvršće veze između dvije institucije: Crkve i Hrvatskog sabora. Riječi pozdrava i dobrodošlice uoči svete mise uputio je i Varaždinski biskup Bože Radoš osobito mons. Németu što je po prvi puta došao u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg te s radošću prihvatio predsjedati ovim misnim slavljem. Pozdravio je i ostale biskupe, svećenike, predstavnike civilnih vlasti i brojne hodočasnike iz mnogih krajeva Lijepe naše i šire.  Osvrćući se, pak, na izvještaj iz evanđelja u kojem Isus liječi gluhog mucavca, propovjednik je primijetio kako bolesnik ne dolazi k Isusu sam, nego ga dovode drugi - oni koji već poznaju Isusa i vjeruju mu. To je ono što nas čini vjernicima: kad druge dovodimo k Bogu, do susreta s izvorom i ciljem našeg života. "Bog bi mogao i bez nas, ali on hoće da i mi sudjelujemo u njegovu djelu spasenja.", tumači biskup Német te dodaje "Nemojmo se zatvarati u svoj maleni život, u naše maleno društvo i kružoke, borimo se za druge, vodimo druge k dobru, k lijepomu, k Bogu."

Na kraju euharistijskog slavlja, koje je svojom pjesmom uveličao župni zbor Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu, mons. Bože Radoš uputio je svima riječi zahvale te poželio da ih ovo mjesto dotakne, svakome otvori uši i usta, a milost hodočašća nose dalje u život.

Nakon misnoga slavlja hodočasnici su se okrijepili jelom i obišli su brojne štandove, koji su bili smješteni po cijelome središtu Ludbrega. U 15 sati obavili smo zajedničku pobožnost Križnoga puta i primili Euharistijski blagoslov. Okrijepljeni duhovno vratili smo se u svoje kuće. Tijekom cijeloga hodočašća molili smo za sve naše drage i župljane, koji su bili kod kuće, moleći od Boga mir, vjeru i nadu!

 

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat