USKRSNUO GOSPODIN DOISTA, ALELUJA!

Fotografije uz članak 7
03.04.2021

Taj radosni navještaj ne prestajemo ponavljati jer Isusovo uskrsnuće je temelj naše vjere. Kršćanska vjera stoji ili pada s istinom Kristova uskrsnuća od mrtvih.

Onima koji su se susreli sa uskrslim Gospodinom i time postali svjedoci njegova uskrsnuća nije bilo lako priopćiti što su vidjeli i doživjeli, što se dogodilo. Suočili su se sa stvarnošću koja je za njih bila posve nova.

         Nitko nije vidio što se dogodilo pred zoru toga jutra.

U petak Isus umire razapet na Križu. Osim Ivana i Majke Marije svi su se razbježali, pobjegli.

         Josip se pobrinuo za Njegov ukop, a židovske vlasti zapečatiše grob i postaviše stražu, da se ''ne bi dogodilo njegovo uskrsnuće…''

         Dan poslije Subote židovskog blagdana, žene idu na Grob kao što i mi idemo na grobove dragih pokojnika.

         Iskustvo koje su doživjele žene, početak je nove povijesti.

Kamen odvaljen, grob je prazan, a Božji poslanik anđeo reče: ''USKRSNU! Nije ovdje!''

         Nova neizvjesnost u kojoj se isprepliću strah i radost. Sve bi ostalo tajnovito da se On nije ukazao najprije ženama, apostolima i mnoštvu učenika. Svi su bili sigurni da su ga vidjeli i čuli. Sv. Petar poručuje: ''Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima – nama koji smo s njime jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih (Dj 10,40-41).

         Isusovi učenici trebali su vremena i milosti, dok su poput Ivana povjerovali da je Isus uskrsnuo i tada postali neustrašivi navjestitelji te novosti. I mi smo pozvani u svojoj sredini, osobito u ovo vrijeme posebnih kušnji i nevolja koje su zahvatile našu domovinu i sav svijet, novim poletom usmjeriti pogled prema nebu te moliti zagovor i pomoć.

Uskrsnuće Isusa Krista jest naša neuništiva ljubav i Božje određenje ljudske sudbine. Uskrsnuće, a ne razaranje i uništenje. Uskrsnuće, a ne

katastrofa i kraj koji vodi prema ništavilu. Naša vjera u Uskrsnuće je pouzdana, jer je Isus uistinu Uskrsnuo. On je Pobjednik, Kralj divan, neka nam bude milostivan. Uskrslom putimo molitvu nade i svjetla za našu domovinu za čovječanstvo…

         Uskrsli ISUSE, naša ljudska obitelj zahvaćena je smrtonosnim virusom koji je uvelike zaustavio redoviti tijek našega življenja, unio nesigurnost, te poremetio blizinu ophođenja i susreta, ali nije uvjetovao našu vjeru i naše pouzdanje u Tebe.

         Uskrsli Isuse svim pogođenim potresom i drugim nedaćama koji žive sa stalnim osjećajem ugroženosti, daj im snage i potakni pomoć bližnjih u duhovnoj i materijalnoj obnovi.

         Uskrsli ISUSE, mnogi ovih dana teško proživljavaju post bez euharistije, sakramenata pomirenja i liturgijskog zajedništva. Učini da još jače osjetimo važnost da budemo s Tobom.

Stoga ponizno molimo: Bože, ako je Tvoja volja, skrati nam ove dane da što prije mognemo pristupiti Sakramentima što si ih Ti ustanovio na Posljednoj večeri.

Uskrsli Isuse, podari nam blagoslov da Uskrs radosno slavimo u svojim obiteljima, kućama i domovima u tim KUĆNIM CRKVAMA.

Ti si rekao: ''Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima'' (Mt 18,20).

         Pomozi nam da ovog Uskrsa još jače osjetimo snagu zajedničke molitve u našim obiteljima, u našim domovima.

Isuse Uskrsli, pohodi nas svojom prisutnošću i učini da nam bude radostan i blagoslovljen Uskrs.

 

 

                                                                                              Antun Hoblaj

                                                                                                  župnik

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat