USUSRET SREBRNOJ OBLJETNICI BISKUPIJE

13.09.2022

Na spomendan svetog Ivana Zlatoustog u središtu Varaždinske biskupije, u katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije okupili su se članovi ekonomskih i pastoralnih vijeća Preločkog i Čakovečkog dekanata.

U zajedništvu sa svećenicima oba dekanata i svećenicima iz biskupijskih ustanova, svetim euharistijskim slavljem predsjedao je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup. Biskup je na početku slavlja pozdravio sve okupljene i izrazio radost i zadovoljstvo povodnom ovakvog okupljanja i svojevrsne pripreme za srebrni jubilej Varaždinske biskupije.

U homiliji se biskup Radoš osvrnuo na prvo čitanje iz poslanice Korinćanima gdje Pavao unutar zajednice koja se širi i u kojoj dolazi do određenih problema progovara o različitim darovima i karizmama koje zajednica u Korintu ima. Biskup je biblijsku novozavjetnu zajednicu usporedio sa župnim zajednicama iz kojih su prisutni vjernici došli i koje oni predstavljaju. Kazao je kako je sretan što su zajednice upravo u njima prepoznale vjernike koji imaju određene darove, sposobnosti i talente koje su pozvani na intenzivan način ugrađivati u rad i napredak svojih zajednica. Osim toga, naglasio je kako su upravo oni, članovi ekonomskog i pastoralnog vijeća prepoznati i od župnika i od župne zajednice kao oni koji mogu biti ne samo primjer nego i poticaj drugima da se i drugi približe Bogu i Kristovoj Crkvi. Otac biskup pozvao je sve okupljene, i svećenike i vjernike na revno i ustrajno predanje i rad na njivi Božjoj.

Nakon euharistijskog slavlja svi prisutni uputili su se u biskupijske prostore gdje su održani pojedinačni susreti. Susret pastoralnog vijeća predvodio je preč. Josip Koprek, biskupijski povjernik za brak i obitelj, preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler i župnik u Mačkovcu te vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te župnik župe sv. Josipa u Varaždinu. Susret ekonomskog vijeća predvodio je preč. Mirko Horvatić, ravnatelj BUZUK-a te preč. Josip Hadrović, biskupijski ekonom.

Susreti su završili neformalnim druženjem u prostorima biskupije. Ovi susreti dio su duhovno-pastoralne priprave za proslavu 25. obljetnice postojanja Varaždinske biskupije 25. rujna 2022. na prostoru iza Varaždinske katedrale. Na ovom susretu nazočili su i naši župljani koji su izabrani u spomenuta vijeća zajedno sa svojim svećenicima, župnikom i kapelanom.

Tekst: Dominik Cestar

Foto: Studio Vipro

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat