Upaljena druga adventska svijeća

03.12.2022

U subotu, 3. prosinca, na Trgu sv. Jakoba ispred župne crkve upaljena je druga adventska svijeća. Drugu adventsku svijeću upalili su ovogodišnji kandidati za sakramente svete ispovijedi i prve pričesti u zajedništvu s njihovim roditeljima i okupljenim vjernicima. Obred paljenja druge adventske svijeće predvodio je župni vikar Dominik Cestar, u zajedništvu s župnikom Antunom Hoblajem.

„Proroci su čuvali upaljenu nadu izabranog naroda. Danas palimo drugu svijeću na adventskom vijencu, Svijeću spasenja, i pogled nam je snažnije usmjeren prema Betlehemu. Iz drevnog panja niče klica, a pustinja rađa neočekivanim cvijetom. Cijelo se čovječanstvo budi i izlazi iz tjeskobe, jer se Bog rađa u našem tijelu. Molimo Gospodina da svatko od nas otvori svoj život, da bi nicala, cvala, rađala se i ostane upaljena nada u našem srcu.“ kazao je na početku slavlja g. Željko Sokač.

„Drugu svijeću na našem adventskom vijencu pale ovogodišnji prvopričesnici zajedno sa svojim roditeljima. Na simboličan način oni u rukama drže bijele lampione, dok roditelji drže crvene lampione. Crvena boja privlači najviše pozornosti od svih boja, najuočljivija je i redovito ju volimo koristiti. Crvena je boja poznata po tome što simbolizira život i ljubav. Crvena boja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Roditelji i pratitelji ove djece, naših ovogodišnjih prvopričesnika upravo zato drže lampione crvene boje, simbolizirajući darovani život i ljubav ovoj djeci koja stoje ispred njih. Osim toga, oni su njihovi prvi pratitelji na putu vjerničkog života, prvi koji im govore o Bogu – pravoj ljubavi, o Crkvi – istinskoj zajednici, o ljubavi – osjećaju i životnom opredjeljenju koje nikad ne prolazi i tko god se susretne s njom ne ostaje ravnodušan. Djeca, naši prvopričesnici u rukama drže bijele lampione. Bijela se obično povezuje s nevinošću, čistoćom, mladost, svjetlost ali i novi početak. Novi početak, ili možemo slobodno reći nastavak za ovu djecu pred nama jest upravo njihova priprava za svete sakramente ispovijedi i prve pričesti. Ova mala djeca naša su mladost, naša budućnost. Mi, odrasli dužno smo u njima podržavati svjetlo vjere, svjetlo nevinosti i čistoće. Dužni smo u njihovim životima neprestano raspirivati onaj Božji milosni dar vjere, dar nade i dar ljubavi.“ kazao je vlč. Dominik u svom kratkom promišljanju i objašnjenu druge adventske svijeće.

Pjevanje na paljenju druge svijeće kao i na misi animirao je crkveni mješoviti zbor Sv. Jakob pod ravnanjem kantorice mr. Jasminke Pervan.

Nakon paljenja svijeće uslijedila je sveta misa koju je predslavio župnik Antun Hoblaj.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat