OTOK

Fotografije uz članak 3

Otok je druga filijala župe Prelog i kao mjesto smješteno je jugozapadno od Preloga. Sam Otok jest maleno mjesto koje je prema popisu stanovništva iz 2001. imalo 339 stanovnika.

Unutar samog područja Otoka smještene su dvije znamenite kapelice od kojih svaka ima veliko značenje.

Kapela Presvetog Srca Isusova u Otoku

Kao posjed vlastelina Mutimira, Otok se spominje već 1222. godine. Ovo pitomo mjesto uz rijeku Dravu obilovalo je nekad sitnom sakralnom arhitekturom među kojom su se isticali pilovi i poklonci, primjerice skulptura Svete obitelji s kamenog javnog raspela. Mjesto ima i kapelu Presvetog Srca Isusova, koja je podignuta 1926. godine, a nalazi se na raskršću ulica. Svojim arhitektonskim oblikom i veličinom kapela podsjeća na kapelu Presvetog Trojstva u Prelogu, s karakteristikama kasnobaroknog razdoblja.

Kapela sv. Huberta kod Otoka

Uz kanal novosagrađenih hidrocentrala na Dravi (HE Čakovec i HE Donja Dubrava) podignuta je 1997. godine kapela u čast sv. Hubertu. Kapelu je izgradio preloški poduzetnik Stjepan Hrešć zajedno sa svojim poslovnim partnerom Fridrichom Schertenleibom iz Altendorfa u Švicarskoj, a 8. kolovoza 1998. blagoslovio ju je varaždinski biskup Marko Culej. U lijepo uređenom parku kraj kapele podignut je spomenik Priločancima što su se, prelazeći rijeku u potrazi za vrbovim šibama, utopili u nabujaloj Dravi koja je tako postala grobnicom za 14 Priločanaca. Neka tijela utopljenika nikad nisu pronađena.

Kontakt

Župa sv. Jakoba st. ap.
Glavna ulica 34
40323 PRELOG

Telefon: 040 645 106
Fax:       040 646 700
info@zupa-prelog.hr

Antun Hoblaj, župnik i dekan
Preloški dekanat